Reisverslag Sri Lanka en de Malediven


Ga naar: Home  Malediven  Sri Lanka  Foto's


Sri Lanka > De Three Temple Loop bij Kandy

De Puja zal mij wel goed gestemd zijn, want precies de dag dat ik de Three Temple Loop wandeling ga maken, is het droog. Vanaf het balkon van mijn huisje kijk ik uit over Kandy. Ik zie zelf wat voorzichtige blauwe lucht aan de hemel. Ajbriy staat al te wachten als ik het hotel uit loop. Good morning Sir! Hij is even vrolijk als anders. Ajbriy rijdt mij naar de eerste en meest afgelegen tempel in Embekke.
De Lankatikale tempel
De route er naar toe gaat over smalle weggetjes en via kleine dorpjes. Ajbriy moet enkele keren de weg vragen naar de Kataragama tempel in Embekke. Als ik bij de tempel uit stap, staat de man die hij als laatste de weg vroeg al naast mij. Hij staat er op om mij te gidsen bij de tempel. Hij vertelt over de mooie bijzondere houtsnijwerken van deze hindoeïstische tempel. De gehele tempel is opgetrokken uit alleen hout. Ajbriy heeft ondertussen een lokale gids gevonden voor mijn wandeling. Satar stelt zich aan mij voor. Een wat oudere man die volgens mij de eigenaar is van het souvenirwinkeltje naast de tempel. Hij leidt mij via een smal pad in de richting van de tweede tempel. In gebrekkig Engels legt hij mij uit dat we tussen de rijstvelden door wandelen. Ik zie verschillende mensen in de klei ploeteren. Ze maken even tijd vrij om te zwaaien. In een klein dorpje wenkt een monnik mij om ook zijn tempel te komen bezoeken. De man steekt met zijn oranje gewaad mooi af bij het gele tempeltje. Van binnen is de tempel sober. Er is niet veel geld om de tempel te onderhouden, legt Satar uit. Ik laat een kleine donatie achter en laat de monnik wat foto's van Nederland zien. Hij gebaart mij te wachten en verdwijnt in zijn huis. Even later komt hij terug met een maïskolf. Voor mij! Ik eet voorzichtig een klein stukje en neem de rest mee. Ik bedankt hem hartelijk en vervolg mijn tocht. Na een uurtje wandelen zie ik aan mijn linkerhand de Lankatilake tempel op een rots verrijzen. Een mooi gezicht. Via een uit de rotsen gehouwen trap klim ik naar de tempel toe. Het witte bouwwerk is prachtig om te zien. Ik ga de tempel in. De tempel is van binnen kleiner dan ik had verwacht. Ik zie een grote mediterende Boeddha en aan de muur zijn levensverhaal. Hoewel ik iedere tempel op zich schitterend vind, merk ik, dat ik de tempels ook wat op elkaar vind gaan lijken. Om klokslag elf uur start de Puja ceremonie. Dit betekent dat er geofferd wordt aan de Boeddha. Een trom en een schelle fluit leiden de ceremonie in. Een jonge monnik gaat de tempel in gevolgd door schalen met offeringen. Helaas vindt dit achter gesloten deuren plaats. Via de aan de andere zijde gelegen hindoeïstische tempel verlaat ik het terrein weer. Ik loop verder naar de derde en laatste tempel. De lagere school gaat net uit. Verlegen zwaaien kinderen mij na.
De Gadaladeniya tempel
Sommigen durven pas 'bye bye' te zeggen als ze al op het pad van hun huis staan. Tegen half één nader ik de Gadaladeniya tempel. Dit is weer een hindoeïstische tempel. De tempel wordt ook net bezocht door een grote schoolklas uit Kandy. Voorzichtig vragen ze wat mijn naam is en waar ik vandaan kom. De onderwijzeres fluistert de kinderen de juiste zinnetjes in, terwijl ze met haar telefoon een video maakt. Ajbriy brengt mij weer terug naar Kandy. Ik gebruik de middag om wat door de stad te lopen. Gisteren ging alles rond de Tempel van de Tand erg snel. Goed om vandaag de stad rustig te bekijken. Allereerst ga ik naar één van de vele bakeries. Ik wijs enkele broodjes aan, die ik vervolgens in het er achter gelegen restaurant op kan eten. Niemand kijkt hier vreemd van op. Ik wandel aansluitend terug naar de Tempel van de Tand. In daglicht ziet de tempel er heel anders uit. Gisteravond kon ik in het donker de drie naastgelegen hindoeïstische tempels niet goed zien. Ik bekijk ze nu van de buitenkant. Het lijkt mij niet nodig opnieuw een kaartje te kopen voor het tempelcomplex. De Vishnu tempel ligt net buiten het complex. Deze tempel kan ik vrij bezoeken. Net als ik om het meer van Kandy loop, trekt een donkere wolk over de stad. Een hevige regenbui breekt los. Met bakken komt het water uit de hemel. Ik zie geen schuilmogelijkheden. Er zit niets anders op dan met mijn paraplu onder een dikke boom te blijven staan. Ik zie het regenwater met stromen tegelijk het meer in lopen. Het blijft zeker vijftien minuten onafgebroken hard regenen. Ik voel langzaam dat mijn paraplu begint door te lekken. Gelukkig neemt de bui na een kwartiertje af. Met mijn paraplu op loop ik terug. Hoewel mijn schoenen al doorweekt zijn, probeer ik de grootste plassen op de stoep te mijden. In een bar in het centrum, wil ik een biertje bestellen. Helaas is het beleid in Kandy dat er tussen 14:00 en 17:00 uur geen alcohol verkocht mag worden. Een cola smaakt ook prima. Als alternatief voor de geplande stadstour met een tuk-tuk, rijdt een tuk-tuk mij aan het einde van de middag terug naar het hotel. De tuk-tuk driver wurmt het kleine karretje door het drukke verkeer. Het lijkt wel een gevecht om iedere centimeter op de weg.
Het Richmond Guesthouse
Hij heeft er geen moeite mee zijn karretje voor bussen of vrachtwagens te gooien. De tuk-tuk is een populair vervoermiddel. Eigenlijk zie je er altijd wel minimaal één staan, waar je ook kijkt. De tuk-tuk driver schat dat er zo'n 10.000 in Kandy rondrijden en meer dan 400.000 in heel Sri Lanka. Dit is één tuk-tuk op vijftig inwoners. Via de haarspeldbochten kom ik hoger en hoger in de bergen en uiteindelijk bij het Richmond House. Op het terras bestel ik een biertje en geniet van het uitzicht over Kandy. Ik trek mijn natte schoenen uit. Helaas is de stenen trap glad. Op mijn blote voeten glijd ik uit. Ik maak een smak en land hard op mijn rug. Gelukkig niets gebroken, maar pijnlijk stijf zal het zeker wel worden. Voorzichtig loop ik 's avonds naar het diner. De hotel manager geeft mij een potje lokale tijgerbalsem. Hopelijk helpt het. Het eten valt tegen. De soep is zout en de vis te droog. Ik heb niet de indruk dat mijn opmerkingen bij de ober hierover over komen. Ik kruip ‘s avonds met enige moeite mijn bed in. Ik probeer zo te gaan liggen dat mijn rug niet zeer doet.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Sri Lanka en de Malediven':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Via Rome naar Colombo (Dag 1)
Kleding kopen in N.. (Dag 2)
The Dutch Canal (Dag 3)
Olifanten in Pinnawela (Dag 4)
De leeuwenrots van.. (Dag 5)
Regen in Plonnaruwa (Dag 6)
Van Dambulla naar .. (Dag 7)
De Three Temple Lo.. (Dag 8)
Met de trein naar .. (Dag 9)
Horton Plains Nati.. (Dag 10)
De tempel van Budu.. (Dag 11)
De tempel van Kata.. (Dag 12)
Wild spotten in Ya.. (Dag 13)
Sightseeing Colombo (Dag 14)
Op weg naar de Mal.. (Dag 15)
Genieten in het pa.. (Dag 16)
Regen op de Malediven (Dag 17)
Lekker relaxen (Dag 18)
Afscheid van de Ma.. (Dag 19)
Weer thuis (Dag 20)


Reisroute