Reisverslag Sri Lanka en de Malediven


Ga naar: Home  Malediven  Sri Lanka  Foto's


Sri Lanka > Regen in Plonnaruwa

Vandaag wordt Puja gevierd in Sri Lanka vanwege de volle maan. Ajbriy heeft mij al aangegeven dat dit vaak regen betekent. Zou dit iets met elkaar te maken hebben? Als ik mijn huisje uit loop, merk ik dat hij gelijk heeft gekregen. Met flinke druppels komt de regen naar beneden. Als ik zo naar de lucht kijk ziet het er niet naar uit dat het snel droog zal gaan worden. Jammer, want net vandaag ga ik de Unesco site van Polonnaruwa bezoeken. Polonnaruwa is in 1070 gesticht door koning Vijayabahu. Tijdens zijn koningsschap was Polonnaruwa de hoofdstad van zijn rijk.
De Vasagare tempel
Na zijn dood hebben zijn opvolgers de stad verder verrijkt, tot het bij de aanval door koning Kalinga Magha in 1214 verlaten werd. Sindsdien heeft de jungle bezit genomen van het complex. Polonnaruwa ligt zo'n veertig kilometer van Sigiriya. Onderweg hoop ik dat het nog droog gaat worden. Het tegendeel lijkt waar en het gaat alleen nog maar harder regenen. De geplande fietstocht tussen de tempels door gaat niet door. Ik zal het per auto moeten doen. Ajbriy neemt mij als eerste mee naar het museum. Via maquettes wordt getoond hoe het complex er vroeger uitgezien moet hebben. Ook hangen er foto's van de belangrijkste tempels die ik vandaag ga zien. Helemaal in het zuiden staat een standbeeld van koning Parakramabaha. Bij de voormalige bibliotheek liggen grote plassen. Enkele Sri Lankeese kinderen proberen langs de grote plassen in het middengedeelte te komen. Ik heb mijn teva's aan en kan door de plassen naar binnen. Via de restanten van het paleis, de audiencehall en het bathhouse kom ik bij de Vasagare tempel. Deze ronde tempel met de vier Boeddha beelden is één van de heiligste tempels voor de boeddhisten. Rondom staan de Thuparama, de tempel van de tand en de zes verdiepingen Satmahal Prasada tempel. Als ik noordelijker ga regent het nog steeds. Overal staan flinke plassen. Het is lastig foto's te maken zonder een kleurrijke paraplu op de foto te krijgen. Het standbeeld van Gal Vihare wordt wel gezien als het mooiste van Polonnaruwa. Vier Boeddha beelden gehouwen uit een rotswand zijn schitterend. Vooral de 15 meter lange liggende Boeddha is indrukwekkend. Tegenover Gal Vihare ligt de tempel van Lankatilaka.
Gal Vihare
In deze tempel staat het grootste boeddhabeeld van Polonnaruwa, een zestien meter hoge Boeddha. Helaas is zijn hoofd afgebroken. Als laatste bezoek ik de lotusvijver. Een pool in de vorm van lotusbladeren. Hoewel er vandaag voldoende water gevallen is, staat de pool toch droog. Na mijn bezoek in Polonnaruwa brengt Ajbriy mij terug naar Harabara. Omdat ik het restaurantje van gisteren niet zo geslaagd vond, raadt hij mij een ander restaurant aan. Dit blijkt een prima keuze. Terwijl ik mijn lunch bestel regelt Ajbriy alvast een jeep voor de middagsafari. Ieder jaar komen in de droge periode honderden olifanten bijeen rond het meer van Kaudulla. In de regentijd gaan alle families weer hun eigen weg. Met de jeep ga ik naar het National Park Kaudulla. Hoewel het even droog was, breekt de regen weer in alle hevigheid los als ik op weg ga. De chauffeur stopt zelfs om de zijschermen van de auto dicht te doen. Anders word ik achterin kleddernat. Bij de ingang van het park zie ik talrijke terreinwagens staan. Ik ben blijkbaar niet de enige die deze trip doet in dit slechte weer. In een treintje van enkele auto's rijd ik het park in. De chauffeur lijkt precies te weten waar de olifanten zich bevinden, want hij spot niet of nauwelijks naar dieren onderweg. Ook de gevolgen van de recente regenval is hier goed zichtbaar. Regelmatig moet de auto door diepe plassen. Soms meterslang. Achterin houd ik het ook niet droog. De regendruppels van het dak waaien de auto in. Ik word behoorlijk nat. Bij het meer zie ik al een groep olifanten staan. De talrijke jeeps er om heen zijn bijna gênant. Ik tel zeker dertig auto's, terwijl er maar vier olifanten staan.
Olifanten in Kaudulla
De jeeps crossen door de wetlands. Het water en de modder spuit omhoog. Ook achterin krijg ik de modderklonten over mij heen. Verderop staan nog meer olifanten. Ik schat de kudde op meer dan vijftig. Ik heb nooit eerder zoveel olifanten in een natuurpark bijeen gezien. Ondanks het wat trieste weer, een prachtig gezicht. Naast de olifanten, zie ik enkele buffels, ooievaren en een adelaar. Niet heel veel bijzonders. Tegen vijven rijd ik weer terug naar Harabara. Ik ben behoorlijk nat en koud geworden. Hoewel ik misschien liever eerst een warme douche had genomen, had ik ook het voornemen om vanavond in een lokaal restaurant te gaan eten. Het is niet handig om dit andersom te doen. Ajbriy wijst mij een leuk lokaal restaurant. Hier kan ik traditioneel lokaal Srilankees eten. Ik bestel rijst curry. Bier wordt vandaag niet geserveerd in verband met Puja (volle maan). Desondanks smaakt de maaltijd prima. Terug in mijn kamer bij het hotel, heeft het personeel de tekst 'goede reis' neergelegd met blaadjes en bloemetjes op mijn bed. Leuk! Ik neem snel een warme douche. Het regent nog steeds. Zou dit echt door de volle maan komen?


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Sri Lanka en de Malediven':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Via Rome naar Colombo (Dag 1)
Kleding kopen in N.. (Dag 2)
The Dutch Canal (Dag 3)
Olifanten in Pinnawela (Dag 4)
De leeuwenrots van.. (Dag 5)
Regen in Plonnaruwa (Dag 6)
Van Dambulla naar .. (Dag 7)
De Three Temple Lo.. (Dag 8)
Met de trein naar .. (Dag 9)
Horton Plains Nati.. (Dag 10)
De tempel van Budu.. (Dag 11)
De tempel van Kata.. (Dag 12)
Wild spotten in Ya.. (Dag 13)
Sightseeing Colombo (Dag 14)
Op weg naar de Mal.. (Dag 15)
Genieten in het pa.. (Dag 16)
Regen op de Malediven (Dag 17)
Lekker relaxen (Dag 18)
Afscheid van de Ma.. (Dag 19)
Weer thuis (Dag 20)


Reisroute