Reisverslag Sri Lanka en de Malediven


Ga naar: Home  Malediven  Sri Lanka  Foto's


Sri Lanka > De leeuwenrots van Sigiriya

De dag begint met een voorzichtig zonnetje. Dat is mooi want vandaag ga ik het oude paleis van Sigiriya bezoeken. De restanten van dit paleis ligt op de top van de leeuwenrots, een steile 200 meter hoge rotspunt. Bij de ingang stelt de gids zich voor met een onverstaanbare naam. Zeg maar Cherry zegt hij, dat is makkelijker. Cherry neemt mij mee het complex op. Ik wandel langs de watertuin. Een viertal symmetrisch aangelegde baden. Via een buizenstelsel komt het water uit hoger gelegen bassins. Door de waterdruk tijdens hevige regenval spuit het water omhoog door de putdeksels met kleine openingen. Een soort fonteinen. In de verte steekt de leeuwenrots uit. Het paleis Sigiriya is in 477 aangelegd in opdracht van koning Kassapa om aan de macht te komen had hij zijn vader, koning Dhatusena afgezet en vermoord. Hij was bang dat de eigenlijke troonopvolger, zijn halfbroer Mogallana, hem aan zou vallen. Daarom koos hij de steile rots als strategische locatie voor zijn paleis.
De Leeuwenrots
Voor de toegang naar de top van de rots, liet hij van bakstenen een enorme leeuwenkop optrekken. Om toegang te krijgen moest je door de muil van de leeuw. Dit gaf het complex de naam Sigiriya ofwel leeuwenrots. Veel heeft de versteviging niet geholpen. Tijdens een veldslag, dreigde Kassapa de strijd te verliezen en pleegde hij zelfmoord. Het complex Sigiriya heeft maar 18 jaar dienst gedaan als paleis en werd nadien weer teruggegeven aan de monniken. Als ik onderaan de enorme rots sta, sta ik in de rotstuin. Deze tuin gaat over in de terrassen-tuin. Hier lagen vroeger verschillende grotten van de monniken. In de grotten waren fresco's aangebracht. Cherry toont mij nog enkele restanten. Vanaf hier begint de trap naar boven. Via een deels marmeren trap zoals vroeger en deels vervangen door ijzeren stukken klim ik naar boven. Er lopen veel toeristen voor mij. Het is druk. Via een smalle ijzeren wenteltrap kom ik bij de maagdengrot. In deze grot zijn de fresco's goed bewaard gebleven en gerestaureerd. Talrijke vrouwenafbeeldingen zijn hier op de rotswand te zien. Via de spiegelmuur, een glimmende gepolijste muur van kalk, eiwit en bijenwas, kom ik op het tweede plateau. Hier zie ik de oorspronkelijke toegangspoort. Alleen de klauwen van de leeuw hebben de tand des tijds doorstaan. Als ik op basis van de klauwen een voorstelling probeer te maken van de omvang van de leeuwenkop, dan moet deze indrukwekkend geweest zijn. Tegenwoordig is een ijzeren trap aan de rots vastgemaakt om naar het bovenste plateau te komen. Op de top zie ik de restanten van de fundering van het paleis, de terrassen en een waterpool. Het uitzicht vanaf de Leeuwenrots is schitterend. Ondanks het wat heiige weer kan ik ver in alle windstreken kijken. Cherry wijst mij de richting van Anuradhapura, Polonnaruwa en Kandy aan. Weer terug beneden vraag ik Ajbriy of het mogelijk is om ook de naastgelegen Pidurangala te beklimmen.
De liggende Boeddha
Hij kijkt bedenkelijk en raadt het af omdat het pad naar boven toe gevaarlijk glad kan zijn. We besluiten naar de tempel te rijden die onderaan deze berg ligt. Als ik de tempel wil bezichtigen, moet ik een kaartje kopen die ook voor de grot op de berg is. Een lokale gids verzekert mij dat het pad naar boven prima te doen is. Ik besluit het er op te wagen. De lokale gids stelt zich voor als Sunil. Hij begeleidt mij naar boven. In tegenstelling tot Sigiriya zijn hier geen gerestaureerde trappen. Het pad bestaat uit ongelijke traptreden. Voorzichtig klim ik van steen naar steen. Afdalende toeristen - allemaal Nederlanders - verzekeren mij dat het prima te doen is tot de top. Na zo'n vijfentwintig minuten klimmen kom ik bij de grot van de liggende Boeddha. Deze plek is ook aangelegd in opdracht van koning Kassapa. Als tegemoetkoming voor de monniken die op de berg Sigiriya verbleven, legt Sunil mij uit. Het stukje naar de top is ruiger. Ik klim van steen naar steen en af en toe moet Sunil een handje helpen. Het uitzicht op de top is prachtig. Ik zie de Leeuwenrots uitsteken uit de lager gelegen jungle. Bijzonder! Ik ben op tijd weer beneden. Ajbriy maakte zich zorgen dat ik geen tijd meer zou hebben voor de lunch en de middagwandeling. Ik had dit echter niet willen missen. Snel rijdt hij mij naar een restaurant voor een lunch. Ik kies een sandwich. Na de lunch stap ik over in een terreinwagen en rijdt een stukje van de doorgaande weg. Als ik uit stap neem ik voor de zekerheid mijn paraplu mee. Donkere wolken naderen van rechts. Roshan is mijn gids voor deze wandeling. Hij legt uit over de bomen, de vruchten en de vogels. Zijn Engels is beperkt. Hij zegt ook dat hij Engels wil oefenen. Het is alleen wat moeilijk om na te gaan of hij ook begrijpt wat ik zeg, want op alles zegt hij standaard 'ja'. Ik wandel over een zandweg tussen wat afgelegen huizen van het plaatsje Harabara door. Kinderen zwaaien enthousiast.
Een regenbui tijdens de wandeling
Ik oefen met de woordjes 'Ayubowan' (welkom) en 'Istuti' (bedankt). Het Srilankaans blijft een moeilijke taal. Net als we een smal paadje in slaan langs de rijstvelden, begint het te regenen. Met mijn paraplu op loop ik naar het meer. Hiervandaan heb ik in de verte zicht op de Sigiriyarots en Pidurangala. Het gaat harder en harder regenen. Als ik terug wil lopen naar de doorgaande weg, zie ik een bord staan 'Kassapa Lions Rock resort'. Ik ben 200 meter van mijn Lodge. Ik wijs Roshan dat ik beter naar mijn lodge kan lopen. Hij voelt zich ongemakkelijk met mijn voorstel en stelt voor eerst naar de doorgaande weg te lopen. Daar staat de terreinwagen. Daar heb ik helemaal geen zin in. Er wordt wat gebeld en de terreinwagen kom aangereden. Zowel Roshan en de chauffeur weten zich eigenlijk geen raad met de verandering. Ik wel, dus vraag ze mij af te zetten bij mijn lodge. Hoewel zij ook contact zoeken met Ajbriy, laat ik hem ook door de receptie bellen. Ik leg hem uit dat ik al bij de lodge ben. Hij komt er ook aan en we spreken een half uurtje later af in de bar. Hier bespreken we het programma voor morgen. Het regent nog steeds als ik naar mijn huisje loop. Ik heb een huisje met een open air douche. Dit betekent dat ik in de open lucht douche met alleen een gaas tegen insecten als plafond. Het heeft iets bijzonders om te douchen in een regenbui.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Sri Lanka en de Malediven':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Via Rome naar Colombo (Dag 1)
Kleding kopen in N.. (Dag 2)
The Dutch Canal (Dag 3)
Olifanten in Pinnawela (Dag 4)
De leeuwenrots van.. (Dag 5)
Regen in Plonnaruwa (Dag 6)
Van Dambulla naar .. (Dag 7)
De Three Temple Lo.. (Dag 8)
Met de trein naar .. (Dag 9)
Horton Plains Nati.. (Dag 10)
De tempel van Budu.. (Dag 11)
De tempel van Kata.. (Dag 12)
Wild spotten in Ya.. (Dag 13)
Sightseeing Colombo (Dag 14)
Op weg naar de Mal.. (Dag 15)
Genieten in het pa.. (Dag 16)
Regen op de Malediven (Dag 17)
Lekker relaxen (Dag 18)
Afscheid van de Ma.. (Dag 19)
Weer thuis (Dag 20)


Reisroute