Reisverslag Sri Lanka en de Malediven


Ga naar: Home  Malediven  Sri Lanka  Foto's


Sri Lanka > Sightseeing Colombo

Ik start de dag met een heerlijk ontbijt in het kleinschalige hotelletje. In een soort huiskamer wordt het ontbijt geserveerd. Van de vier kamers zijn maar twee kamers bezet. Vandaag is de laatste echte dag in Sri Lanka aangebroken. Ik ga vandaag terug naar Colombo. Echter voordat ik Galle verlaat, heb ik nog tijd om een rondje door de stad te lopen. Het is lekker weer als ik de stadsmuur opnieuw beklim. Via de vuurtoren kom in bij de Leynbaan. In deze straat staan karakteristieke oude huizen uit de Nederlandse periode.
De vuurtoren van Galle
Het Nederlands museum en veel hotels met 'Nederlands' in de naam doen hier ook aan denken. Galle is een leuk en gezellig stadje, maar het kost niet al te veel tijd om alle straten te doorkruisen. In het luxe hotel Amangalla bestel ik een cappuccino. Om tien uur tref ik Ajbriy weer bij het hotel. Hij rijdt mij de stad uit richting het noorden. Onderweg vertelt hij over de schade van de tsunami, elf jaar geleden. Alle huizen en hotels in de kuststrook zijn toen weggevaagd. Meer dan 60.000 mensen op Sri Lanka zijn hierbij om het leven gekomen. Inmiddels is alle schade hersteld en zijn langs de kuststrook weer grote hotel complexen opgetrokken. De ene nog luxer dan de ander. Een groot Boeddha beeld, geschonken door de Japanners, herinnert aan deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Sri Lanka. Op de plek van het standbeeld reed een passagierstrein met meer dan 1.000 passagiers. De gehele trein is door de vloedgolf de zee in gesleurd. Maar twee mensen hebben dit overleefd. Bij Bentota stop ik om een zeeschildpadden opvang te bezichtigen. De eigenaar vertelt dat hij de eieren van schildpadden beschermd, omdat stropers de eieren opgraven voor consumptie. Hij herbegraaft de eieren op eigen terrein. Hij laat een bad vol kleine schildpadden zien. Deze zijn twee dagen oud. Zij worden vannacht uitgezet in de zee. Voor ik er erg in heb, krijg ik twee baby schildpadjes in mijn handen gedrukt. In wat grotere bassins zwemmen volwassen schildpadden. Zij zijn gehandicapt, legt de eigenaar uit. Eén is blind, de andere mist zijn voorpoten. Hoewel ik wat sceptisch ben of de schildpadden opvang echt in het belang van de dieren is of meer voor de toegangsprijzen, is deze man wel betrokken bij het lief en leed van de schildpadden. Onder een afdak zwemmen enkele grote schildpadden voor educatieve redenen, zo krijg ik uitgelegd. Ik verbaas mij over de prachtige kleuren van de schilden. Ook hier heeft de tsunami toegeslagen.
Schildpadden opvang
Foto's laten zien hoe in 2004 alle bassins verwoest zijn door het water. Ik vervolg mijn route naar Colombo. Naarmate ik dichter bij de stad kom, hoe drukker het wordt op de weg. Iedereen probeert in de vrije gaatjes op de weg te kruipen. Het maakt hierbij niet uit of er dan meerdere rijen auto's en tuk-tuks naast elkaar staan op één rijbaan. Voorrang afdwingen is het devies. Ajbriy drukt zijn auto tussen het verkeer door. Ik verbaas me er over dat het altijd net goed gaat. Vreemd genoeg zie ik ook nauwelijks auto's met blikschade. Door de verkeersdrukte, verloopt de rit naar het stadscentrum traag. Aan de rand van het centrum laat Ajbriy de Town hall, het park en het onafhankelijksplein zien. Daarna ga ik naar het fort. Het fort is de diplomatieke wijk waar veel regeringsgebouwen staan. Hier stap ik uit. Ik wandel de direct er naast gelegen Patteh wijk in. Dit is de handelswijk. Direct zie ik talrijke winkeltjes. Ik kom uit bij de Jami Ul-Alfar moskee. Deze rood met wit gestreepte moskee is één van de meest karakteristieke gebouwen van Colombo. Via de marktstraatjes loop ik naar het Nederlands museum. Binnen wordt getoond hoe men leefde tijdens de Nederlandse periode. Ik wandel verder naar de Dutch Reformed Church Wolvendhal. Hier liggen Nederlandse zeehelden begraven. Als ik op zoek ga naar de Sri Muthu Vinayakar Kovil tempels, kom ik in een wirwar van straatjes terecht. Als het dood lijkt te lopen, gebaren bewoners dat ik verder kan. Ik ga het steegje in van nog geen meter breed, gevolgd door verschillende nieuwsgierige kinderen. Ik volg de route tussen de huizen door. Ik groet de verbaasd kijkende mensen. Ik realiseer me dan pas dat ik in heel Colombo nog geen enkele andere toerist gezien heb. Niet op de markt, niet bij de moskee en ook niet hier op straat. Als ik terug loop richting het fort, begint het te spetteren. Ik duik een lokaal restaurant in en bestel een colaatje.
De Jami Ul-Alfar moskee
Om klokslag vijf uur pikt Ajbriy mij weer op. Het is inmiddels avondspits en druk op de weg. Tergend langzaam verloopt de route naar het hotel. Ondertussen wordt het langzaam donker. Ajbriy probeert via sluiproutes nog een beetje vooruit te komen, maar komt iedere keer weer vast te zitten in de verkeersstroom. Het hotel voor vandaag moet heel mooi zijn met zwembad en binnentuin, maar is onlogisch gekozen. Als ik aan kom is het donker en als ik vertrek is het nog steeds donker. Een simpel hotel op de weg naar het vliegveld zou voldoende zijn geweest. Nu ligt het hotel precies aan de verkeerde kant van de stad. Morgenochtend moet ik dit weer terug rijden. Een misser van de reisorganisatie. Na twee uur file rijden kom ik aan bij het hotel. Ik schat de afstand vanuit het centrum op nog geen tien kilometer. Omdat het de laatste avond is hebben we Ajbriy uitgenodigd voor een diner. Oorspronkelijk wilde ik bij een restaurant gaan eten, maar omdat het al zo laat is, besluit ik in het hotel te eten. Ik ben de enige gast hier. Tijdens het eten sluit ik de reis af. Daarna herpak ik mijn bagage en ga naar bed. Morgenochtend vroeg op.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Sri Lanka en de Malediven':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Via Rome naar Colombo (Dag 1)
Kleding kopen in N.. (Dag 2)
The Dutch Canal (Dag 3)
Olifanten in Pinnawela (Dag 4)
De leeuwenrots van.. (Dag 5)
Regen in Plonnaruwa (Dag 6)
Van Dambulla naar .. (Dag 7)
De Three Temple Lo.. (Dag 8)
Met de trein naar .. (Dag 9)
Horton Plains Nati.. (Dag 10)
De tempel van Budu.. (Dag 11)
De tempel van Kata.. (Dag 12)
Wild spotten in Ya.. (Dag 13)
Sightseeing Colombo (Dag 14)
Op weg naar de Mal.. (Dag 15)
Genieten in het pa.. (Dag 16)
Regen op de Malediven (Dag 17)
Lekker relaxen (Dag 18)
Afscheid van de Ma.. (Dag 19)
Weer thuis (Dag 20)


Reisroute