Reisavonturen Nederland

Home > Nederland > Weekendje Oostkapelle > Reisverslag dag 1

Reisverslag Weekendje Oostkapelle

2-5 april 2021 (4 dagen)


Nederland > Over de Zeeuwse eilanden

Dag 1 - Vrijdag 2 april 2021

Coronamaatregelen of niet, met de Paasdagen trekken we er op uit. Nicolette en ik gaan een lang weekendje naar een hotelletje in Oostkapelle. Direct wanneer we de weg op rijden merken we dat er meer mensen het idee hebben om er deze dagen op uit te gaan. Als snel rijden we de file in op de A4 richting de Ketheltunnel. De navigatie geeft een vertraging aan van ruim veertig minuten. Er zit niets anders op dan aan te sluiten en te wachten tot we verder kunnen. Bij het knooppunt met de A15 rijdt het weer door. Het meeste verkeer moet de andere kant op. We passeren Spijkenisse en rijden over de Haringvlietbrug Goeree Overflakkee op. Hoe zat het ook alweer met de Zeeuwse eilanden? Welk eiland ligt waar en waar lag nou precies de grens tussen Zeeland en Zuid-Holland? Het antwoord krijgen we al snel. Bij het passeren van de Brouwersdam passeren we ook het bord ‘Welkom in Zeeland’. We rijden het eiland Schouwen-Duiveland op. Rond half vijf komen we bij de Oosterscheldekering. We waren eigenlijk van plan om een rondje door het natuurgebied op het eiland Neeltje Jans te wandelen. Door de vertragingen op de weg is hier eigenlijk geen tijd voor. We besluiten even kort toe stoppen op het voormalige werkeiland van de Deltawerken. We parkeren de auto pal onder een windmolen. Wat een enorme joekel. De wieken maken een onheilspellend geluid in de wind. Vanaf de kop van het eiland kijken we naar de indrukwekkende Oosterscheldekering constructie. Er staat een harde noordwestenwind. De golven slaan tegen de betonnen pijlers van de kering. Toch is het weer nog lang niet zo heftig dat de sluizen gesloten moeten worden.

Nederland - De Oosterschelde kering vanaf het eiland Neeltje Jans

Alleen bij een waterstand +3 m NAP sluiten de sluizen. Sinds de bouw in 1986 is dit pas 27 keer gebeurd. Het voelt fris aan op Neeltje Jans. Snel stappen we weer in de auto en rijden het laatste stukje naar Oostkapelle. Het hotel Randduin ligt net buiten Oostkapelle, vlak bij het strand. We worden vriendelijk onthaald. Naast de uitleg over de kamer, krijgen we ook uitleg ook de maatregelen rond corona. Er geldt een éénrichting in de gangen. Via de voordeur kunnen we naar binnen, via de achterdeur en via het terras weer naar buiten. Ook wordt gewezen waar eventueel extra borden en glazen staan wanneer we die nodig hebben. Op de kamer is een extra tafeltje geplaatst met twee stoelen. Dit gaat goed komen de komende dagen. In de namiddag wandelen we naar Oostkapelle. Een wandelpad door het natuurgebied Manteling leidt tot het centrum. Bij de plek waar vroeger het Huis te Oostkapelle gestaan heeft vertelt een man, die zijn hond uit laat, enthousiast dat er plannen zijn om het historische huis opnieuw te bouwen.

Nederland -

De buitenplaats uit de 17de eeuw, raakte begin 19de eeuw in verval. Bij de Willibrodkerk wijst een andere voorbijganger op de opvallend brede toren. Vroeger was het een katholieke kerk, vertelt hij, maar bij de reformatie in 1572 is de kerk protestants geworden. Hierbij raakte de kerk zwaar beschadigd, waarbij alleen de toren overeind bleef. ‘s Avonds halen we eten bij een restaurant in de buurt. Op de kamer genieten we van het visstoofpotje en varkenshaas. We trekken er een fles wijn bij open. Een prima alternatief voor de gesloten restaurants.Kasteel WesthoveKasteel Westhove is een kasteel uit 1277