Home > Noorwegen > Rondreis Noorwegen > Reisverslag dag 3
2001 (9 dagen)
Ik zou om half acht gewekt worden, maar de hotel-wekservice werkt niet. Gelukkig heb ik zelf ook mijn wekker gezet. Ik ben om kwart over zeven al op. Gelukkig is iedereen tijdig wakker geworden. Na het ontbijt, rijden we met de bus naar het centrum van Trondheim. De bus rerijdted praktisch dezelfde route als wij gisteravond gelopen hebben. We rijden naar de Nidarosdomen (1093), de Kathedraal van Trondheim. Onderweg geeft Ruud aan dat we zondag, op onze vrije dag, met een treintje mee kunnen. Deze extra excursie kost wel zo'n 350 NOK (zo'n 45 euro). Hij vertelt dat deze treinreis echt de moeite waard is, maar dat wel iedereen mee moet doen. Gelukkig stemt iedereen in. Ruud gaat de tickets regelen. Ondertussen is de bus bij de Dom aangekomen. We hebben tot twaalf uur de tijd om Trondheim te bezichtigen. De Dom van Trondheim is een van de weinige kerken in Noorwegen die van steen is gebouwd. Het gebouw is in de 11de eeuw (1093) gebouwd, echter herhaaldelijk uitgebouwd en gerestaureerd. Dit kwam mede door de zes branden, die de kerk getroffen hebben. De renovatie eind 1700 heeft veel Gotische invloeden met zich meegenomen.
jpg" ALT"In het zonnetje en uit de wind genoot iedereen van de mooie overtocht">
Noorwegen - In het zonnetje en uit de wind genoot iedereen van de mooie overtocht
Deze restauratie was geïnspireerd op Engelse invloeden. Naast de Dom ligt het kunstmuseum. Dit museum kan met hetzelfde ticket als de Dom bezichtigd worden, echter het museum is nog niet geopend. Na de Dom ontdekken we Trondheim aan de hand van de stadswandeling vanuit het ANWB-boek. De route loopt richting de Gable bybro (oude brug of rode brug). Hiervandaan hebben we een prachtig uitzicht over de kleurrijke houten pakhuizen langs het water. Hier lezen we ook dat in Trondheim leenfietsen te krijgen zijn met een borg van 20 NOK (ongeveer 2½ euro). Na afloop krijg je je geld weer terug als je de fiets terugplaatst in een van de stallingen hiervoor. Navraag bij een voorbijganger leert ons dat in ieder geval een stalling bestaat tegenover de Dom. Hij waarschuwt wel dat de fietsen vaak in gebruik zijn. We laten de stadwandeling voor wat het is. We gaan op zoek naar de fietsen. Bij de stalling aangekomen blijkt er inderdaad maar één fiets aanwezig te zijn.
We besluiten richting de haven te lopen en onderweg te letten op beschikbare fietsen. Veel kans geven we onszelf niet. Zonder fiets komen we in de haven aan, waar we op een bankje lezen over de bijzonderheden van Trondheim. Via de oude strafgevangenis, nu museum, lopen we naar het op drie na grootste houten patriciërswoningen van Noorwegen, het Stiftsgården. Op de terugweg naar de Dom passeren we de leuke winkelstraat van Trondheim en het Vår Frue kirke (Mariakerk). Dit kerkje bekijken we ook van binnen. Wat mij op valt in Trondheim is dat alle wielrenners op het trottoir rijden. Zelfs als er op de weg een aparte rijwielstrook aangegeven is. Svein, de Noorse buschauffeur, vertelt dat dit in Noorwegen is toegestaan. Fietsers mogen zowel op de stoep als op de weg rijden. Echter op de stoep hebben voetganger voorrang. Om twaalf uur is iedereen terug. De bus verlaat Trondheim in de richting van de fjorden. In Orkanger zoekt Ruud een plaatsje voor de lunch. Na enig zoeken vindt hij een cafetaria boven in een warenhuis. We lunchen wat eerder omdat op het vervolg van de route geen geschikte plek meer zou zijn, voordat we bij de veerboot arriveren. Dit betekent dat we de natuur in gaan.
We rijden langs de oevers van het Sjordefjord richting Halsa. De oevers zijn prachtig, afwisselend met groen en water. Het levert schilderachtige plaatjes op. Bij Halsa steken we de Halsafjord over met de veerboot. Door het prachtige weer, geeft deze tocht een extra fraai beeld van de fjord. Aan de overzijde vervolgen we de route richting Molde. Molde is tevens de overnachtingplaats voor vandaag. Onderweg passeren we ook de Tingvollfjord, om uiteindelijk bij de Moldefjord te komen. Langs de oevers rijden we richting Molde. Molde is een havenstadje aan het begin van de fjord. Na het eten - geen zalm dit keer, want Ruud heeft hier vooraf over gebeld - wandelen we met een groepje een rondje door het dorpje. Bij terugkomst ligt voor het hotel een groot passagierscruiseschip aan de kade. Ik loop de loopbrug op om even binnen te kijken. Voordat de deuren dicht gaan, ben ik weer van boord. In het hotel drinken we in de pub nog een wijntje. Om half twaalf gaat de pub dicht en wij gaan naar bed.