Home > Noorwegen > Rondreis Noorwegen > Reisverslag dag 1
2001 (9 dagen)
Even over half negen vertrekken we voor een 9-daagse excursiereis naar Noorwegen. Adri brengt ons weg naar Schiphol. Om tien minuten over half elf vertrekt het vliegtuig van Scandinavian Airlines. Bij de oprit naar de snelweg A44 lijkt het even mis te gaan. Het verkeer staat helemaal stil. Een politieauto passeert ons met luide sirenes over het naastgelegen fietspad. Er is een ongeluk gebeurd. Net over de kaagbrug zijn enkele auto's op elkaar gebost. Onze vertraging blijft beperkt tot enkele minuten.
De verdere rit naar Schiphol verloopt vlot. Na het inchecken hebben we nog ruim een uur de tijd. Met een prachtig uitzicht over zonnig Schiphol met de landende vliegtuigen vermaak ik mij prima. Ik zie ook het SAS-vliegtuig landen en aanmeren aan pier B17. Dit is het vliegtuig waar wij straks weer mee vertrekken. Een kwartier voor vertrek ga ik aan boord van de fokker 50. Om precies tien minuten over half elf vertrekt het vliegtuig op weg naar de luchthaven Gardermoen bij Oslo in Noorwegen. Bij het opstijgen is Amsterdam goed te zien en door de lichte bewolking ook Monnikendam en Edam. De vormen van het IJsselmeer zijn goed waar te nemen. De vlucht duurt vijfentachtig minuten. In die tijd lees ik de Telegraaf en geniet ik van een simpele maaltijd op het kleine tafeltje. Na enige tijd duikt onder mij de kust van Noorwegen op. Ik zie de vele eilandjes voor de kust. We landen op luchthaven Gardermoen op de verwachte tijd. Hier maak ik al snel kennis met de reisleider en de medereisgenoten. De eerste contacten zijn leuk. Het lijkt mij wel een gezellig gezelschap. Dat moet je natuurlijk altijd nog maar afwachten. We zijn in totaal met een groep van 21 personen. Een niet al te grote groep. Dat betekent ook als bijkomend voordeel veel ruimte in de bus. Na een seintje van Ruud, onze reisleider, komt de bus voorrijden. Vanaf het vliegveld rijden we de hoofdweg op richting Hamar. Hamar heeft 27.000 inwoners en ligt aan het Mjøsa-meer. Het Mjøsa-meer is het grootste meer van Noorwegen met een totale lengte van meer dan honderd kilometer. Hamar is vooral bekend van de Olympische Winterspelen uit 1994. Voor deze spelen is in Hamar de Olympische schaatshal gebouwd. De hal heeft de bijnaam Vikingskipshal. Deze ijshal doet namelijk qua vorm sterk denken aan een omgekeerd Vikingschip. Vooral de overnaadse bouw is hiervoor typerend.
Veel Nederlandse schaatssuccessen zijn in deze hal behaald. Helaas is het Vikingschip in gebruik voor een expositie en vandaag niet toegankelijk voor rondleidingen. Als alternatief bezoeken we de 12e eeuwse Kathedraal van Hamar. De Dom is in 1567 grotendeels door brand verwoest en onherstelbaar beschadigd. De resten zijn echter bewaard gebleven. In 1998 heeft men, om de resten te beschermen tegen weersinvloeden, de kerk voorzien van een glazen omhulsel. Hierdoor is de kerk alleen van buiten te bekijken. Naast de kerk ligt het Hedmarksmuseum. Dit museum biedt onder andere onderdak aan diverse oude boerenwoningen. Hoewel we het museum zelf niet bezoeken, is in de omgeving goed te zien hoe daken vroeger, maar vaak tegenwoordig ook nog, in Noorwegen aangelegd werden met graszoden. Dit is een goedkope manier van dakbedekking. Eerst wordt het dak voorzien van houten platen, daarna beukenschors. Vervolgens wordt de eerste laag zoden met de graskant naar beneden neergelegd en tenslotte de graszoden met het gras naar boven toe. Deze dakbedekking schijnt zo'n dertig jaar goed te blijven en waterdicht. Na de bezichtiging van de Dom verlaten we Hamar. We vervolgen onze route langs het Mjøsa-meer richting Gjøvik. Gjøvik ligt, met 26.000 inwoners, aan de andere zijde van het meer. Op de plek waar het Mjøsa-meer wat smaller is, steken we het meer over via de brug. Gjøvik ligt iets terug, dus rijden we weer langs het meer naar de overnachtingplaats. In Gjøvik brengen we eerste een bezoek aan de Fjellhall. Dit ijsstadion is volledig uitgehouwen uit de rotsen. Het is de grootste uitgehouwen ruimte uit rotsen ter wereld. In totaal kunnen er 5500 personen in. De hal is ook gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 1994. In het ijsstadion zijn afbeeldingen van rotsfiguren uit de oudheid opgenomen die vroeger in grotten gevonden zijn. Deze rotstekeningen fungeerden tevens voor de symbolen van de sporten tijdens de winterspelen '94.
Hierna vertrekken we richting ons hotel. Het Strandhotel ligt in het centrum van het dorp. De kamer ziet er netjes uit en is ingericht met een apart zitje. Ik haal een flesje wijn uit mijn koffer. Ik schenk de twee glazen in. Uit de minibar haal ik een zakje chips. Voor het eten lopen we Gløvik in. We lopen langs het kerkje van Gløvik en bezoeken het grote winkelcentrum. Via het pittoreske station van Gløvik lopen we terug naar het hotel voor het diner. We zijn net met de eerste spetters binnen. Daarna zet de bui flink door. Als maaltijd krijgen we zalmmoot met aardappelen. Zalm is natuurlijk de Noorse specialiteit. We tafelen nog enige tijd na met reisgenoten. We maken nog een avondwandeling en gaan daarna onder de wol.