Home > Guatemala > Van Costa Rica naar Guatemala > Reisverslag dag 28
12 oktober - 11 november 2013 (31 dagen)
Ik breng een bezoek aan het stadje Ciudad Veija, wat letterlijk de oude stad betekent. Ik wordt rondgeleid door een vrijwilligster van Niños de Guatamala. Een organisatie die zich inzet voor arme kinderen in deze stad. Ik bezoek een klein fabriekje waar Chickenbussen worden opgeknapt. De oude schoolbussen uit de Verenigde Staten worden hier voorzien van de fraaiste kleuren en versieringen.
De bussen in Guatamala zijn een waar pronkstuk. Bussen worden hier ook vaak ingekort, zodat ze beter wendbaar zijn op de bochtige wegen. Voor de chauffeurs is het soms een risicovol vak. Buseigenaren worden vaak afgeperst om geld te betalen aan bendes. Zij dreigen chauffeurs te doden als de eigenaar niet betaald. Ook is het soms gevaarlijk om door wijken te rijden die door bendes gecontroleerd worden. Verderop bezoek ik een klein timmerfabriekje, waar doodskisten gemaakt worden. Ik wandel tussen de zeer eenvoudige huisjes door en kom uiteindelijk uit bij de door Niños de Guatamala opgezette school. Ik krijg een rondleiding door de goed georganiseerde school. Terug in Antigua bestel ik een broodje in één van de restaurantjes rond het Parque Central.
Onder de bomen op het centrale plein is het een samensmelting van toeristen en van de lokale bevolking. Antigua heeft in haar historie vele aardbevingen gehad. Bij de grote aardbeving van 1773 is praktisch de hele stad verwoest. Na deze aardbeving is de stad verlaten. Pas vele jaren later zijn inwoners weer teruggekeerd. Veel van de oude koloniale huizen zijn toen gerestaureerd. Hierdoor heeft de stad haar oude uitstraling behouden. De kleurrijke huizen en de bestrating met keien, geven de stad een bijzondere sfeer. Ik dwaal op mijn gemak door de straten. Bij het busstation is het een samenkomst van chickenbussen. De ene bus is nog mooier opgetuigd dan de andere. De zware bussen rijden af en aan. In de naastgelegen markt verkoopt men van alles. Kleine kraampjes die van onder tot boven gevuld zijn met artikelen. Iedere centimeter wordt benut. De paadjes zijn hierdoor zeer smal. Een opvallend punt in de stad is de Merced kerk. Een oker gele kerk met een prachtig versierde façade. Van binnen vind ik de kerk verrassend eenvoudig ingericht. Deze kerk heeft de grote aardbeving overleefd. Dat kan niet gezegd worden voor het naastgelegen klooster.
De kloostergang en de grote fontein op het binnenplein zijn nog intact, maar de ruïnes laten zien dat de vroegere tweede verdieping met de slaapvertrekken verwoest is. Ook de grote kathedraal op het centrale plein heeft de aardbeving niet doorstaan. Alleen de voorste twee bogen zijn in tact gebleven. De huidige kerk is hier in de breedte in gesitueerd. Als ik de ruïnes erachter betreed, zie ik pas goed hoe groot de kathedraal vroeger geweest is. Alleen de pilaren en sommige bogen staan nog overeind. Ik loop tussen de restanten van dit enorme bouwwerk door. Wat moet de kathedraal vroeger prachtig geweest zijn. Ook de Santa Klara kathedraal en de San Francisco kathedraal zijn beide beschadigd door de aardbeving. De laatste kathedraal is weer in redelijke staat hersteld. Hier ligt ook het graf van Don Pedro, een bedevaartsoord. Nog net voor vijf uur laat de beheerder mij toe bij de tombe. Achter mij gaat het hek dicht. Ik houd de rondwandeling door Antigua ook voor gezien en keer terug naar mijn hotel.