Home > Honduras > Van Costa Rica naar Guatemala > Reisverslag dag 20
12 oktober - 11 november 2013 (31 dagen)
Saul wacht mij al op voor het hotel. Direct begint hij van alles over Copán te vertellen. Over de mannen op het plein en zijn ergernis over het afval dat ze achterlaten, over de kathedraal en over de mensen in Copán. Saul is een enthousiaste man vol verhalen. Hij is al 21 jaar gids, zo vertelt hij mij.
Ik volg Saul lopend naar de historische site Copán. Copán was vroeger de meest zuidelijk stad van het Maya rijk. De tempels, stella's, huizen en andere bouwwerken dateren uit de periode van net voor de jaartelling tot 700 nC. Iedere periode van 52 jaar volgens de Maya kalender werden nieuwe tempels ontwikkeld. Hiervoor werden de oude tempels vaak vernietigd en werden de restanten gebruikt om de nieuwe tempel nog hoger te maken. Als ik via de zijkant de tempels van Copán bereik, ben ik direct onder de indruk. De piramide gevormde bouwwerken van de Maya's, waar ik zo vaak afbeeldingen van gezien heb, staan nu voor mij in tussen de bomen. Indrukwekkend! Saul legt de oorspronkelijke bestemming van de gebouwen uit en legt uit hoe men het gebied vroeger gebruikte. Het centrum van Copán, de Acropolis, was het domein van de rijken. De armere bevolking leefde aan de overzijde van de rivier in eenvoudige hutjes. Bij tempel 16 is de onderliggende tempel niet afgebroken, maar is de nieuwe tempel over de oude tempel heen gebouwd. Mogelijk omdat de tempel te mooi was om te vernietigen. Pas recent is de oude tempel onder de tempel ontdekt.
Via een tunnel kun je de tempel bezoeken, maar Saul raadt dit af. Het is relatief duur en veel mensen vinden het tegenvallen. Hij adviseert het museum te bezoeken waar een replica van deze tempel staat op ware grote. Bij de 72 treden tellende trap neem ik afscheid van Saul. Hij heeft mij in ruim twee uur volop informatie over de ruïnes van Copán vertelt. Nu heb ik tijd om zelf de resterende bouwwerken te bekijken. De 72 treden tellende trap is uniek omdat op de treden in hiërogliefen de langste Maya tekst ooit geschreven is. Om de trap te beschermen heeft men de trap provisorisch met een doek overkapt. Enerzijds goed natuurlijk, maar anderzijds gaat dit ten koste van het totale beeld van Copán. Via verschillende tempels en oude bouwwerken loop ik terug naar de uitgang. Ik breng een bezoek aan het museum en in het bijzonder om de replica van de oude tempel te bekijken. Het prachtige rode bouwwerk vol kleurrijke versieringen trekt direct de aandacht. Na de lunch terug in het stadje Copán, loop ik 's middags terug naar de Via Via. Geert geeft een rondleiding door het stadje en vertelt onderweg over het leven van Honduras.
In het marktgebouw vertelt hij over het lage minimumloon in het land en hoe dit zelfs eenvoudig omzeild kan worden. 'Voor jou tien anderen'. Ook legt hij uit dat een verhoging van het minimumloon zou leiden tot een verhoging van bijvoorbeeld de koffieprijzen in Europa en dat dit Honduras uit de markt zou prijzen. Hij vertelt over het lage salaris van de agenten en dat dit de corruptie in het land stimuleert. De belangrijkste inkomstenbron van het land is geld dat familieleden vanuit Amerika opsturen en op nummer twee subsidies van ontwikkelingshulp. De inkomsten van toerisme zijn sinds de staatsgreep drie jaar geleden fors gedaald. Honduras is momenteel één van de armste en minst veilige landen ter wereld. In de grote steden zijn bendes de baas en worden rijke mensen ontvoerd voor losgeld. In Copán is het relatief veilig voor toeristen. Men wil graag meer toeristen trekken, zeker naar Copán, maar men kent vier problemen. Elektriciteit, water, afval en veiligheid. Geert rekent voor dat toeristen veel meer afval produceren dan lokale inwoners. Als iedere toerist gemiddeld zes plastic flesjes verbruikt tijdens zijn verblijf in Copan, zijn dit een half miljoen flessen op jaarbasis. Men weet gewoon niet wat er mee te doen. In de binnenstad wordt het afval nog opgehaald, maar daarbuiten is het gebruikelijk om het uit het zicht weg te gooien.
Hij vraagt rekening te houden met deze problemen en begrip als er een keer geen water of stroom beschikbaar is. Tenslotte sluit hij de wandeling af met het onderwerp drugs. Honduras is een belangrijke doorvoerhaven van drugs vanuit Columbia. Drugsbaronnen verdienen veel geld aan het spul en hebben veel macht in de regio. Copán is een belangrijke doorvoerhaven van drugs naar Guatemala. Veel arme mensen wandelen dagelijks met rugzakjes vol drugs de bergen over. Geert laat mij de extreme verschillen zien in het straatbeeld. Ik zie opeens prachtige huizen tussen kropjes staan. Dit is of een donatie vanuit Amerika of drugs, vertelt Geert. Terug in de Via Via laat ik onder het genot van een biertje de verhalen van Geert nog eens de revue passeren. Als Geert 's avonds na het eten weer aanschuift, gaat de discussie verder over de toekomst van het toerisme in Honduras. Uiteindelijk wil het personeel naar huis en ga ik terug naar mijn hotel.