Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


China > Regenachtige Temple of Heaven

Temple of Heaven
Temple of Heaven
Ik schuif de gordijnen open. Ik zie mensen met paraplu’s lopen. Het regent. Aan de grauwe grijze lucht te zien, ziet het er ook niet naar uit dat het snel droog zal worden. Met paraplu en regenpak ga ik op pad. Beijing heeft direct iets sombers over zich. Er liggen flinke plassen op straat. Ik moet goed uitkijken niet door het opspattende water van de auto’s geraakt te worden. Op weg naar de Temple of Heaven, ontbijt ik in een lokaal restaurantje. Met handen, voeten en vooral mijn Point-it boekje bestel ik een ontbijt. Ik krijg een dumpling, een soort pap en een Ice tea. De pap smaakt mij niet echt maar de rest is voldoende als ontbijt. Ook zit ik even droog. Bij het park van de Temple of Heaven koop ik een ticket inclusief de toegang tot de tempels. Normaal sporten en dansen Chinezen regelmatig in dit park. Met het regenachtige weer van vandaag is er weinig bedrijvigheid te bekennen. De vochtige lucht hangt als mist laag tussen de bomen. Ik kom bij de verhoogde straat.
Afbeelding draak
Afbeelding draak
Vroeger liep de keizer over deze honderden meters lange marmeren verhoging van het heilige altaar naar de tempel aan de andere zijde. Nu zie ik hier alleen maar kleurrijke parapluutjes. Ik bezoek eerst de Imperial Vault of Heaven tempel. Deze tempel wordt omgeven door een cirkelvormige echomuur. Direct er achter ligt het Circulaire Mound Altaar. Het altaar bestaat uit drie marmeren lagen. Rond de middensteen bovenop liggen precies negen stenen. Iedere volgende rij heeft precies negen stenen meer. Er liggen negen rijen op het plateau. Negen is dan ook een heilig getal. Ik wandel over de verhoogde brug naar de Temple of Heaven. De Hall of Prayer for Good Harvests is een tempel met drie lagen. De tempel ligt er wat somber bij in de regen. De tempel is geheel gebouwd zonder gebruik te maken van spijkers. Ik vertrek en ga met de metro naar de Lama tempel. Beijing heeft een goed metrostelsel. Gelukkig zijn de metrohaltes zowel in het Chinees als in het Engels aangegeven. Hierdoor is het ook voor mij gemakkelijk om met de metro te reizen. Alleen bij het verlaten van het station blokkeert mijn pasje als ik wil uitchecken. Een jongen achter me legt uit dat ik een eenmalig kaartje heb en dat ik deze in de automaat gestoken moet worden. Dit werkt beter. De Lama tempel is de grootste Boeddhistische tempel van Beijing. Het complex bestaat uit verschillende tempels en ontvangsthallen. In de verschillende gebouwen staan grote Boeddhabeelden van het heden, verleden en de toekomst.
Lamatempel
Lamatempel
Een Boeddhabeeld is 28 meter hoog. Het informatiebord er naast vertelt dat het beeld opgenomen is in het Guinness Book of Records omdat het het grootste beeld is dat uit één stuk gemaakt is. Als ik het complex van de Lama tempel weer verlaat, begint het droog te worden. Ik berg mijn paraplu op en trek mijn regenjas uit. Ik steek de straat over en loop de Confucius tempel in. De Confuciustempel is de op één na grootste Confucius tempel van China. Deze tempel werd in 1302 gebouwd. Keizerlijke mandarijnen betuigden hier hun respect aan Confucius. De bouwstijl van de tempel verschilt niet veel van de Lama tempel. Alleen kent Confucius geen goden. In de tempel staan daarom ook geen goden of Boeddhabeelden. In het midden van de tempel staat een troon omgeven door muziekinstrumenten. Ik heb inmiddels genoeg tempels gezien voor vandaag. Ik ben toe aan iets anders. Ik wandel de smalle straatjes van de hutongs in achter de Verboden Stad. Helaas blijkt deze wijk vercommercialiseerd. De straat bestaat alleen nog uit eetgelegenheden, bars en jeugdhotels. In een van de onderkomens bestel ik een broodje. Via de Drum tower en de Bell tower, twee oude torens uit de Ming dynastie, kom ik weer bij een metrohalte. Met één overstap kom ik weer terug in de buurt van het hotel. Ik loop het laatste stukje. ’s Avonds bezoek ik een acrobatiekshow. Als ik aan kom lopen, zie ik al talrijke bussen voor de deur staan. Een echte toeristenshow. Binnen zitten hoofdzakelijk reisgroepen. Het merendeel Chinezen, die op vakantie zijn in de hoofdstad.
Confuciustempel
Confuciustempel
Het optreden is indrukwekkend al haalt de show het niet met de show in Dunhuang. De show wordt afgesloten door een motorrijder in een grote bol. Ik schat de diameter op tien meter. Als er een tweede motorrijder op het toneel verschijnt, neemt de spanning in de zaal toe. Als er daarna een derde, vierde en zelfde vijfde rijder de bol in gaat om gelijktijdig rond te rijden, klinkt er een golf van ongeloof uit de zaal. Prachtig!


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma