Reisverslag In de voetsporen van Marco Polo


Ga naar: Home  China  Iran  Kazachstan  Kirgizië  Oezbekistan  Turkije  Turkmenistan  Foto's


Iran > Dwalen door Esfahan

Esfahan is een geweldige stad om door heen te dwalen. De paleizen, de moskeeën, de drukke bazaar en natuurlijk de vriendelijke Esfahanië. Ik loop naar het centrale Iman Square. Het is nog vroeg en er is nog weinig bedrijvigheid. De grote Iman moskee opent net haar deuren. Als één van de eerste bezoekers deze dag, ga ik onder de imposante toegangspoort door. Ik kom op het grote binnenterrein. Ik loop naar de zuidelijke iwan met de minaretten. Onder de koepel is een perfecte echo.
Imam square
Imam square
Ik ga precies onder de fraai gedecoreerde koepel staan en klap hard in mijn handen. Ik hoor de echo enkele keren . Schuin tegenover de moskee, staat het Ali Qapu palace. Het gebouw uit de 16de eeuw neemt een dominante plaats in op het Iman Square. Ik ga naar binnen en ga de trappen op naar het terras op de derde verdieping. Vanaf het terras kijk ik uit over het hele plein en over de Iman moskee. Het oude houten plafond en de houten pilaren op het terras worden gerestaureerd. Hierdoor is helaas de toegang naar de muziekzaal helemaal bovenin afgesloten. De troonzaal is wel toegankelijk. Ik bekijk de verschillende fresco’s in deze mooie zaal. Ik loop verder naar het Chehel Soton Palace, het paleis van de veertig pilaren. Ik moet enkele keren vragen naar de ingang van de paleistuin. De hoofdingang is gesloten en de zij-ingang is verborgen achter een promotie markt voor vrijwilligers. Vanuit de paleistuin fotografeer ik het paleis met de weerspiegeling in het water. Juist door deze weerspiegeling dankt het paleis haar naam. De twintig zuilen vormen samen met de weerspiegeling het veertig zuilen paleis. Het is vandaag museumdag in Esfahan. Hierdoor zijn alle musea gratis toegankelijk, maar hierdoor is het ook erg druk. Ik volg de mensen naar de ingang van het paleis. Binnen is het paleis rijkelijk gedecoreerd met fresco’s uit de tijd van shah Abbas I. Verschillende strijden met de Turkmenen en Oezbeken worden afgebeeld. Na het paleis loop ik verder richting de overdekte bazaar. Vanuit de bazaar sla ik af richting de Hakim moskee. De Hakim moskee is de oudste moskee van de stad. Vooral de gemetselde toegangspoort is bijzonder. Ik heb een folder bij me, met een foto vanaf dak. Ik vraag een groep mannen waar ik deze foto kan maken. “No, no, closed”, krijg ik als antwoord.
Hakim moskee
Hakim moskee
Een andere man ziet wel mogelijkheden. Er ontstaat een discussie tussen de mannen. Met een kleine fooi en iets tegen zijn zin in, is de beheerder bereid mij op het dak te laten. Ik volg hem naar een klein deurtje. Achter de deur klim ik een smalle trap op. Even later kijk ik vanaf het dak van de moskee over de stad Esfahan. Vanaf de Hakim moskee wandel ik de overdekte bazaar weer in. De bazaar is langgerekt en biedt vooral in de warme zomer een koele plek om inkopen te doen. Ik bekijk een madressa. De koranschool grenst aan de bazaar. Een mulla geeft net les aan de studenten in een van de lokalen. Bij een klein kraampje in de bazaar, knikt een oude man vriendelijk. Ik vraag me af wat achter hem is. Hij gebaart me mee te komen. Ik moet plaats nemen in een soort goederenlift. Hij wijst me uit te kijken voor de vette ketting. Hij drukt op een knop en samen gaan we omhoog. Hier staat een machine zijde te weven. Dat zo iets achter zo’n klein kraampje past. Trots showt de man zijn apparaat. Ik leg hem vast op de foto met zijn weefmachine. Ik loop daarna een theehuis binnen. Een ruimte met TL-verlichting en witte tegeltjes. Ondanks de kille sfeer, zitten er veel mannen. De meeste aan de waterpijp. Voordat ik een alcohol vrij biertje kan bestellen, moet ik de jongen in de keuken fotograferen. Terwijl ik mijn biertje drink, kijkt iedereen naar mij. Ik knik vriendelijk terug. Ik denk niet dat in dit theehuis veel buitenlanders komen. Ik loop verder door de overdekte bazaar tot aan de Jameh moskee. Ik heb in totaal ruim twee kilometer overdekt door de bazaar gelopen. De Jameh moskee of vrijdagmoskee is de grootste en belangrijkste moskee van Esfahan. Omdat ik morgenochtend deze moskee met een gids zal gaan bezoeken, bekijk ik nu alleen even snel de binnenplaats. De kleden voor het middaggebed liggen al klaar. Ik verlaat de moskee weer en loop parallel aan de bazaar weer richting het plein. Ik bezoek nog twee moskeeën alvorens ik in de bazaar een leuk klein restaurantje tref.
Overdekte bazaar
Overdekte bazaar
Ik wijs het gerecht aan op de tafel naast mij. Even later zit ik aan de abgust. Een jongen tegenover mij legt uit dat ik het brood in stukje in de soep moet doen en dat ik de stew van vlees en groente in het brood kan vouwen. Het smaakt verrassend lekker. Ik had ook aardig wat trek gekregen. Ik heb inmiddels al aardig wat van de prachtige stad Esfahan gezien. Ik wandel weer het grote plein op. Het is een stuk drukker geworden. Lokale toeristen laten zich met paard en wagen over het plein rondrijden. Ik steek over en ga de Sheikj Lotfollah moskee in. Een kleine moskee zonder binnenplaats. De moskee heeft een prachtig gedecoreerde koepel. Ik kijk mijn ogen uit. Weer buiten wandel ik verder naar het luxe Abbasi hotel. Ik loop het hotel binnen. In de binnentuin laat ik mij in een stoel zakken. Het Abbasi hotel is het meest luxe hotel van de stad. Ik bestel een thee en wat lokale zoetigheid. Ik bereid mij op het ergste voor, maar de prijs valt me nog mee. Aan het begin van de avond volg ik de Iraniërs op weg naar de oude bruggen van de Zayandeh rivier. Op de weg er naar toe word ik aangesproken door Sahi, een jonge leraar techniek.
Khaju bridge Esfahan
Khaju bridge Esfahan
Ik raak in gesprek met hem. Al pratende lopen we over de oude Si-o-Se bridge. Deze brug dateert uit 1602 en bestaat uit 33 bogen waar het water onder door stroomt. Samen met Sahi loop ik door het park langs de rivier. Overal zitten mensen in het gras en op de muurtjes. Sahi verbaast zich er over dat iedereen gedag zegt richting mij. Ik ben er inmiddels al aan gewend geraakt. Als we ruim één kilometer stroomafwaarts bij de Khaju bridge aankomen, is net de verlichting aangegaan. Rond de brug zingen groepen mannen liederen en jongeren hangen in de bogen van de brug. Ik maak enkele avondopnames van de brug. Ik neem samen met Sahi een taxi terug naar de stad. Sahi stapt halverwege uit. Ik neem afscheid van hem en beloof hem de foto’s te mailen. Op het plein bestel ik in een traditioneel restaurant fesenjan. Een mengsel van granaatappel, walnoot, vlees en rijst.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'In de voetsporen van Marco Polo':


Reacties:

wij hebben 10 jaar geleden de zijderoute reis gemaakt met Baobab. Genieten was het! Turkmenistan met zijn goude beelden van de president, schitterend Ouzbekistan met onvergetelijk Buchara en Samarkand (een tweede reis waard!), Kirgistan - slapen in yurts, Kazachstan en uiteindelijk west China met o.a. Kashgar, Turpan en Urumchi. Heel mooi gebied, het bereizen meer dan waard!


Nieuw: Je kunt nu ook een reactie achterlaten bij de reisverslagen.


Reisverslag

De vlucht naar Ankara (Dag 1)
Het mausoleum van Atatürk (Dag 2)
Op weg naar Cappadocië (Dag 3)
Ballonvaart over de rotsf.. (Dag 4)
Regen in Kahta (Dag 5)
In dichte mist op Nemrut .. (Dag 6)
Het vrijdaggebed in Sanli.. (Dag 7)
De Koerdische hoofdstad D.. (Dag 8)
De gevolgen van de aardbe.. (Dag 9)
Het eiland Akdamar in het.. (Dag 10)
Het Ishak Pasha Paleis in.. (Dag 11)
De grens over naar Iran (Dag 12)
Te gast in een grotwoning (Dag 13)
De Troon van Salomon (Dag 14)
Koerdisch eten in het park (Dag 15)
Een middagtour door Hamad.. (Dag 16)
Het mausoleum van Fatima .. (Dag 17)
Op het dak van de bazaar .. (Dag 18)
Het rode bergdorp Abyaneh (Dag 19)
Dwalen door Esfahan (Dag 20)
Een windhoos op het plein (Dag 21)
De schrijn van Sayyed Ahm.. (Dag 22)
Lokale ontmoetingen in Sh.. (Dag 23)
De graftombe van Cyrus in.. (Dag 24)
De woestijnstad Yazd (Dag 25)
Helikopters in de woestijn (Dag 26)
De gouden tombe van Imam .. (Dag 27)
Opnieuw naar de Heilige S.. (Dag 28)
Over de grens naar Turkme.. (Dag 29)
Ashgabat: Bijzonder en bi.. (Dag 30)
Lange busrit naar Mary (Dag 31)
De werelderfgoed stad Merv (Dag 32)
Moskeeën en Madrasses in.. (Dag 33)
Op het dak van de madrassa (Dag 34)
Het oude paleis van Timur.. (Dag 35)
Het Registan plein in Sam.. (Dag 36)
Voetbalwedstrijd Oezbekis.. (Dag 37)
Computerstoring aan de gr.. (Dag 38)
Wandelen in Aksu Djabagly.. (Dag 39)
Het Ala-Too Square in Bis.. (Dag 40)
De waterval in Ala Archa .. (Dag 41)
Tamchi aan het Issyk Kul .. (Dag 42)
De oude houten kathedraal.. (Dag 43)
Overnachten in een yurt (Dag 44)
Te paard door de vallei (Dag 45)
Door de bergen naar het S.. (Dag 46)
Regen en sneeuw rond Sol .. (Dag 47)
Karavanserai van Tash Rab.. (Dag 48)
De Torugart pas over Chin.. (Dag 49)
Kashgar, de stad van de O.. (Dag 50)
Koeien en geiten te koop (Dag 51)
Per trein door de Taklama.. (Dag 52)
Death Valley van China (Dag 53)
Ruïnes van Jiaohe en Gao.. (Dag 54)
De zandduinen van Dunhuang (Dag 55)
De Boeddhistische Mogao g.. (Dag 56)
Het fort van Jiayuguan (Dag 57)
Tempel van de acht onster.. (Dag 58)
Het Terracottaleger van X.. (Dag 59)
Fietsen op de muur van Xi.. (Dag 60)
De Verboden Stad (Dag 61)
Regenachtige Temple of He.. (Dag 62)
Op de Chinese muur (Dag 63)
Ontmoeting met de reuze p.. (Dag 64)
Er komt geen bus (Dag 65)


Reisroute
Programma