Reisavonturen Letland

Home > Letland > Baltisch Staten > Reisverslag dag 5

Reisverslag Baltisch Staten

24 juli - 7 augustus 2010 (15 dagen)


Letland > Kruizen, kruizen en nog eens kruizen

Dag 5 - Woensdag 28 juli 2010

We rijden Nida uit via dezelfde weg waar we twee dagen geleden aankwamen. De ruiten van de bus zijn beslagen, maar ik zie de afslagen naar de dorpjes waar we gisteren naar toe gefietst zijn. Het fietspad zelf is niet te ziet. Het pad loopt langs de kust en de autoweg ligt meer naar de Oostzee. Net voorbij Juodkranté stoppen we en maken een wandeling door het bos. Langs de route staan verschillende houtsnijwerken uit bomen. Bomen in de vorm van kabouters, elven of draken. Houtsnijwerken speciaal om op te zitten, voor de sier of als speeltoestel. Na drie kwartier zijn we weer terug bij de bus. We zetten koers naar de veerboot. We verlaten het schiereiland en komen aan de overzijde aan in Klaipèda. Op het centrale marktplein is er even tijd voor een korte rondwandeling of koffiestop. Daarna zetten we koers richting Letland. Op weg naar de grens lunchen we in Šiauliai. De prijs van de maaltijd wordt op basis van het gewicht afgerekend.

Letland - Honderdduizend kruizen staan bijeen op de Kruisberg in Litouwen

Op zich wel een eerlijk systeem, maar je weet nooit precies wat je voor een stuk vlees betaalt. Net buiten Šiauliai ligt de Kruisberg. Het eerste kruis werd hier geplaatst in 1847. Tegenwoordig staan er honderdduizenden kruizen bij elkaar. Tijdens de Russische bezetting gold de berg als teken van protest. Diverse keren hebben de Russen de kruizen verwijderd, maar iedere keer kwamen er meer kruizen op de berg terug. Ik loop vol verbazing tussen de kruizen door. Er zijn paadjes vrijgehouden tussen de herdenkingskruizen. Zo ver ik kan kijken staan kruizen opgesteld. Grote kruizen die meters hoog zijn, maar ook duizenden kleine kruisjes die de gaatjes opvullen. Het hoofdpad loopt naar de top van de berg. Vanaf de top zie ik pas echt hoeveel kruizen hier opgesteld staan. Het is bijzonder en bizar tegelijk. De grensovergang even verder is een stuk minder spectaculair. Juozaf moet nog wel iets in snelheid minderen, maar omdat de controle ontbreekt, rijden we eenvoudig Letland binnen.

Letland - Het barokke Rundale paleis in Letland gezien vanuit de paleistuin.

Net over de grens, bij Pilsrundale, ligt in het midden van open velden het Rundalepaleis. Dit prachtige barokke paleis is gebouwd als zomerpaleis voor de Hertog van Koerland. Het paleis is ontworpen door Franscesco Bertolomeo Rastrelli. Rastrelli is ook de ontwerper van het Winterpaleis in de Hermitage in Sint Petersburg. Het paleis is zwaar in verval geraakt tijdens de bezetting, maar wordt gerenoveerd. In de troon-, bal- en banketzaal is weer te zien hoe men hier vroeger geleefd heeft met alle pracht en praal. Ook de paleistuin is opnieuw aangelegd. Vanuit de prima onderhouden tuin komt het paleis nog mooier uit. Tegen half acht 's avonds arriveren we in de straten van Riga. Riga is de grootste stad van de Baltische Staten met meer dan één miljoen inwoners. Juozaf zet ons voor het hotel af. Het hotel ligt ongeveer vijftien minuten lopen van het oude centrum. In het hotel krijgen wij de presidentiele suite. Een ruime slaapkamer met aparte televisiekamer. Een luxe verblijf. 's Avonds wandelen we richting de wijk met Jugendstil huizen. Op de hoek vinden we een leuk trendy restaurantje om te eten. Na het eten lopen we nog naar de Daugava rivier. Een breed water dat uitmondt in de Golf van Riga. In de oude stad verblijven we tot na middernacht op een terras op het plein. Het is nog lang zwoel en gezellig druk op het plein.



Tallinn bij avondDe nacht is gevallen over Tallinn
Kleine TroonzaalIn de kleine troonzaal in de Hermitage staat de verzilverde Engelse troon uit 1731
Elizabethkerk PärnuDe Lutherse Elizabethkerk in Pärnu
Sint NikolaaskerkDe toren van de Sint Nikolaaskerk en op de voorgrond de Zweedse kerk