Reisverslag Rondreis Indochina


Ga naar: Home  Cambodja  Laos  Thailand  Vietnam  Foto's


Cambodja > Zelf langs de Ta Phrom jungletempel

Om acht uur gaan we weer op stap met onze gids Nieng. Hij is nog een beetje beduusd van het avontuur van gisteren met de eigenwijze Hollanders, maar blijf onveranderd lachen. Met Perry heeft hij afgesproken duidelijk tijdstippen af te spreken met de groep. Tegen mijn verwachting in gaat Perry zelf vandaag niet mee om een en ander in goede banen te leiden.
Ta Phrom jungletempel
Hij zwaait ons wel uit. We rijden als eerste naar de tempel Banteay Srei. Deze tempel ligt nogal afgelegen en het is een uur rijden. De tempel van Banteay Srei wordt ook wel de “juweel van Angkor” genoemd. Het is een van de mooiste bouwwerken van de Khmer. Het bouwwerk is vooral uniek door het verfijnde reliefwerk. Op de terugweg stoppen we bij een standje waar Nieng laat zien hoe rijstpalm verwerkt wordt. Daarna wil hij terug rijden naar het hotel voor de lunch. Dit lijkt ons veel te vroeg. We maken daarom nog een extra stop bij de minder bekende Pre Rup tempel. We klimmen naar de top van deze tempel. Op het bovenste terras staan vijf torens in kruisvorm en één in het midden. Vanaf de top is er een mooi uitzicht over de omgeving. Zo af en toe steekt een toren van een tempel boven het bomendek uit. In de verte ligt ook de Angkor Wat.
Terug in de bus ontstaat er een discussie over het programma. Een deel van de groep wil nu naar de tempel van Ta Phrom, de jungletempel. Het is rond de middag niet zo druk bij de tempel, maar dan zijn we later terug voor de lunch. Anderen volgen liever het voorstel van Nieng om terug te gaan voor de lunch.
Wat Banteay Srei tempel
Uiteindelijk wordt besloten om een deel van de groep bij de tempel van Ta Phrom af te zetten. Zij gaan op eigen gelegenheid verder. De rest gaat terug naar het hotel. Ook ik stap uit bij de tempel Ta Phrom. De tempel van Ta Phrom verkeert in dezelfde staat als hoe de Franse onderzoekers de tempels in 1860 aantroffen. Grote woudreuzen houden met hun wortels de tempel in hun greep. Er is bewust gekozen deze tempel niet te restaureren. Dit geeft de tempel een bijzondere uitstraling en het is heerlijk om door de tempel te dwalen.
’s Middags eten we wat bij de stalletjes voor de tempel. Er zijn dertien tentjes, ieder genummerd en afgescheiden door een touw op de grond. We worden door diverse eigenaren aangesproken. We kiezen voor eettentje nummer tien. Waarschijnlijk komt het eten gewoon uit dezelfde keuken als bij negen en elf. Na de lunch willen we naar de tempel van Preah Khan. Als we een tuk-tuk proberen te regelen, blijken alle tuk-tuk’s die hier staan voor de hele dag gehuurd te zijn door bezoekers. Er lijkt niemand bereid om ons naar de tempel te rijden en het onderhandelen over de prijs wordt al heel lastig. Hier hadden we geen rekening mee gehouden toen we de bus uit stapten. De serveerster van ons restaurant regelt uiteindelijk een tuk-tuk die ons voor twee dollar naar de tempel brengt. Het tempelcomplex Preah Khan ligt eigenlijk verder dan we gedacht hadden. Op de kaart lijkt het allemaal een klein stukje, maar de rit is waarschijnlijk een kilometer of zes. Even later stappen we voor de tempel uit. We proberen nog even of we de man niet voor de rest van de middag kunnen huren, maar dit past niet in zijn programma. De tuk-tuk haast zich terug. Preah Khan was vroeger een klooster en is één van de grootste gebouwen van Angkor. We wandelen door de lange kloostergang, waar nog veel van bewaard gebleven is. In het midden van het complex staat een kleine Stoepa. Hiervandaan lopen gangen in alle windrichtingen. Door de overkappingen biedt de tempel een prima bescherming tegen de warmte. Buiten is het weer lastig om vervoer naar Angkor Wat te regelen. De eerste prijs is zes dollar en ons bod twee. Wij proberen als maximum drie dollar.
Angkor Wat tempel
Hij ligt lachend op zijn tuk-tuk en wijst ons dat er verder geen tuk-tuk’s beschikbaar zijn. Het is stikken of slikken. Aan de overzijde vinden we een driver, die bereid is ons voor drie dollar te rijden, tot grote woede van onze tuk-tukker. Wij maken dankbaar gebruik van zijn aanbod en geven hem één dollar fooi als we bij Angkor uitstappen. Bij de tempel van Angkor Wat is het veel rustiger dan gisteren. We dwalen door het tempelcomplex en bezoeken vooral alle nisjes, trappetjes en poortjes waar we gisteren nog niet geweest waren. Het is heerlijk om zo rustig door het complex te dwalen. Als we weer bij de weg zijn, nemen we een tuk-tuk terug naar het hotel. Gelukkig staan hier wel vrije taxi’s klaar. Rond vijf uur zijn we weer terug bij het hotel voor een duik in het zwembad en een biertje. ’s Avonds is het de laatste avond met de hele groep. We eten in een restaurant in Siem Reap. Tijdens het eten bedanken we Perry voor zijn goede zorgen. Na afloop borrelen we nog na bij de bar bij het zwembad.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Indochina':


Reacties:

Marianne, Een vergelijkbare reis wordt nog steeds door Baobab aangeboden. Kijk bijvoorbeeld op http://www.rondreizen-vergelijken.nl/cambodja.php voor het aanbod van reizen. Ronald


welke reis is dit in 2012 of 2013?en welke organisatie?groetjes


Reisverslag

Op weg naar Singapore (Dag 1)
De tempel van Wat Doi Sut.. (Dag 2)
Tien Bath voor een foto (Dag 3)
Met de boot over de Mekong (Dag 4)
Bezoek aan de bergstammen (Dag 5)
De tempels van Luang Prab.. (Dag 6)
De waterval Kuang Si (Dag 7)
Op weg naar Phonsavan (Dag 8)
De vlucht wordt gecanceld! (Dag 9)
Toch nog naar Vientiane (Dag 10)
Reizen door de bergen (Dag 11)
Van Laos naar Vietnam (Dag 12)
De tunnels van Vinh Moc (Dag 13)
De citadel van Hué (Dag 14)
Het handelsstadje Hoi An (Dag 15)
Dwalen door Hoi An (Dag 16)
Nachttrein naar Ho Chi Mi.. (Dag 17)
Een ware brommer-plaag (Dag 18)
Vast in de tunneldoorgang (Dag 19)
Naar Phnom Penh in Cambod.. (Dag 20)
Diepe indruk bij de Killi.. (Dag 21)
Schoolproject in Siem Reap (Dag 22)
De imposante tempel van A.. (Dag 23)
Zelf langs de Ta Phrom ju.. (Dag 24)
Op de fiets tussen de tem.. (Dag 25)
Weer thuis (Dag 26)


Reisroute
Programma