Reisverslag Rondreis Cuba


Ga naar: Home  Cuba  Foto's


Cuba > Om elf uur aan het diner in Trinidad

Vandaag staat een lange reisdag op het programma. Daarom zijn we al om negen uur aanwezig. Na het ontbijt staat iedereen gereed, maar de bus is er nog niet. Dus wachten we rond het zwembad, lezen boekjes over Cuba en Trinidad en kijken op de televisie naar de rechtstreekse immense demonstratie tegen de VS in Havana. De bus blijkt naar het verkeerde hotel gestuurd te zijn aan de kust. Tegen elf uur arriveert de bus tot grote ergernis van Abel. Met twee uur vertraging rijden we terug naar Pinar del Rio en via de brede autoweg terug naar Havana.
De lege snelweg
Onderweg is weinig verkeer, soms een vrachtwagen, soms een paard-met-wagen en soms enkele fietsers. Voor Havana maken we een koffiestop. ’s Middags rijden we verder vanaf Havana richting Trinidad. De weg is hier zelfs nog breder en met nog minder verkeer. Een vreemde ervaring. De weg is echter ook hier niet vrij van kuilen en afval op de weg. De rechter voorband heeft het hier moeilijk mee en raakt lek. Langs de kant van de snelweg wordt de band verwisseld. Door al het oponthoud arriveren we pas na vieren bij een lunchrestaurant. Deze is inmiddels gesloten. Op weg naar de Varkensbaai proberen we een volgend restaurant. Ook gesloten! Het derde restaurant is al gesloten, maar laat ons toch binnen. Hier bestellen we de plaatselijke specialiteit: Krokodil. Krokodil heeft qua smaak veel weg van kippenvlees. Na de lunch – tegen vijven – brengen we, ironisch genoeg, een bezoek aan de naastgelegen Krokodillenfarm. Deze farm zet zich in voor de bescherming van de krokodillen. Inmiddels is het aantal voldoende toegenomen, waardoor het vlees ook op het menu kan staan. We vervolgen onze route richting de Varkensbaai (Bahia de Cochinos). In deze baai probeerden de Cubaanse ballingen, gesteund door de Amerikanen in 1961 een invasie in Cuba. Onderleiding van Castro werd deze aanval binnen 48 uur succesvol afgeslagen en ruim 1.000 ballingen werden gevangen genomen. Helaas is het voor ons al laat in de middag en is er te weinig tijd om even te stoppen.
Baai Cienfuegos
De bus rijdt vanaf de baai richting Cienfuegos. Onderweg maakt de chauffeur er een spel van om de overstekende krabben te ontwijken. Vooral in juli is de weg bezaaid met de krabbentrek. Rond zeven uur arriveren we in Cienfuegos. Eerst rijden we door naar de baai. Volgens Abel is dit de mooiste baai van het Caribische gebied (volgens ons niet!). We bezoeken het huis Palacio Valle. Dit huis toont de rijke levensstijl van de rijke Cubanen van voor de Castro-periode. Vanaf het dak hebben we een mooi uitzicht over de baai en de ondergaande zon. Terug op de Prado, de winkelboulevard van Cienfuegos, stappen we uit en maken een wandeling door de stad. Vanaf de Prado lopen we richting het centrale plein. Cienfuegos herbergt vele koloniale gebouwen. Op het centrale plein is het stadhuis dominant aanwezig en in de schemer fraai uitgelicht. Tot half negen wandelen we door het centrum van Cienfuegos. Daarna start de laatste etappe naar Trinidad. Het is ondertussen donker geworden en er is niet zoveel meer te zien buiten. Ik doe mijn ogen even dicht. Net na tien uur rijden we Trinidad binnen.
Stadhuis Cienfuegos
Het diner bij het hotel blijkt al opgeruimd te zijn – ondanks dat Abel gebeld heeft dat we later zouden arriveren. Om snel te kunnen eten, nemen we genoegen met een uitgebreide sandwich en een drankje van het huis. We eten uiteindelijk om elf uur. In de bar nemen we nog een drankje en na middernacht zoeken we de appartementen op. De koffers hebben al die tijd bij de receptie gestaan. Het blijkt nog niet mee te vallen om de appartementen te vinden in het donker. De nummering is niet geheel logisch. Met enig speurwerk vinden wij appartement G-2. Een zeer groot appartement met balkon, zithoek en een twee tweepersoonsbedden. Prima om in slaap te vallen.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Cuba':


Reacties:

Beste, Kan jij ons tips meegeven. Wijzelf gaan een 11-tal dagen rondtrekken in Cuba en 7 dagen strandvakantie doen. Bedankt Sandra


Reisverslag

Havana in het donker (Dag 1)
Kennismaking met Havana (Dag 2)
De Buena Vista Social Club (Dag 3)
Eten in een illegaal rest.. (Dag 4)
Per paard naar de pin-aut.. (Dag 5)
Om elf uur aan het diner .. (Dag 6)
Of de tijd heeft stilgest.. (Dag 7)
Omrijden via Sante Clara (Dag 8)
Met de fietstaxi door Cam.. (Dag 9)
Naar het paradijs (Dag 10)
Vliegen boven Caya Coco (Dag 11)
Naar Varadero (Dag 12)
Wandelen over de markt va.. (Dag 13)
Met een boek aan het stra.. (Dag 14)
Paspoort vergeten ... (Dag 15)
Prima service van Air Fra.. (Dag 16)


Reisroute
Programma