Reisverslag Rondreis Cuba


Ga naar: Home  Cuba  Foto's


Cuba > Eten in een illegaal restaurant

Vandaag verlaten we Havana. Om negen uur staat het vertrek gepland naar Viñales. Dit betekent spullen pakken. Bepakt en gezakt kom ik bij het ontbijt. Gelukkig is de keuze voor het buffet vandaag weer ruimer. Om negen uur gaan we richting de bus. De jongen die helpt met de bagage inladen, blijkt achteraf helemaal niet bij de bus te horen. Hij vraagt één dollar per koffer. Boos klopt bij op het raam, omdat hij maar van een paar mensen iets gekregen heeft. De chauffeur had best duidelijker kunnen aangeven dat hij geen hulp van hem was. We rijden, de jongen achterlatend, richting Viñales. Abel stelt voor om onderweg een programma te doen voor 20 peso inclusief de lunch. Iedereen stemt in. Via de brede autoweg rijden we richting Pinar del Rio.
Resort onderweg
Onderweg zijn nauwelijks auto’s op de autoweg. Wel staan er langs de kant van de weg veel lifters, rijden er fietsers op de autoweg en paard-en-wagens en ossenkarren. De brede autoweg is ook niet geheel vrij van kuilen. De buschauffeur zoekt zijn route over het beste stukje asfalt. In de buurt van Les Terasses rijden we naar een Orchideeënkwekerij. Hier krijgen we een rondleiding door de natuurtuin met Orchideeën en andere plantensoorten. In het nabijgelegen resort kunnen we bij de zwembadbar wat te drinken bestellen. De service is alleen uiterst traag. Na deze stop rijden we door naar het plaatsje Les Terasses. Het plaatsje is opgebouwd uit terrassen voor de plantages rond het meer. De huizen zijn ook gelaagd gebouwd. De bus rijdt een nietszeggend rondje door het dorp. Zonder te stoppen rijden we via dezelfde brug weer terug. Even verderop brengen we een bezoek aan een koffieplantage. De plantage is zelf niet meer in gebruik, maar geeft een beeld hoe de koffie verwerkt werd. Tevens hebben we hiervandaan een fantastisch uitzicht over de vallei bij Les Terasses. Helaas is het bewolkt. Met zon zou het een stuk mooier geweest zijn. De lunch is bij een restaurant aan het meer. Op de veranda met uitzicht op het meer, wordt kip geserveerd (wat anders?).
Vinales
Het is inmiddels al weer half drie, als we weer richting de snelweg rijden en onze weg richting Pinar del Rio vervolgen. Daar buigen we af richting Viñales. Het plaatsje Viñales heeft vele leuke karakteristieke huizen. Ons hotel, of liever gezegd ons resort, ligt tussen de rotsformaties zo’n acht kilometer voorbij Viñales. De kleine appartementen liggen tussen de bomen met uitzicht op het zwembad. Natuurlijk hebben we direct als een van de eerste activiteiten het zwembad uitgeprobeerd. ’s Avonds willen we gaan eten bij het restaurant bij de grotten. Abel weet niet zeker of het restaurant open is. Voor de deur van het restaurant, blijkt hij gelijk te hebben. Geert informeert aan de overzijde bij een huisje naar een restaurant in de buurt. De man, een bewaker van de grotten, weet wel een restaurant op 1½ kilometer lopen. Het is het restaurant van zijn “zus”. Hij brengt ons er wel even heen, maar moet zich even omkleden. Zijn uniform gaat uit en hij doet een t-shirt aan. Eer brommer rijdt vooruit om onze komst aan te kondigen. Als we langs het hotel de andere kant op wandelen, komt Abel informeren waar wij heen gaan. Hij houdt ons goed in de gaten. Abel spreekt met onze restaurant-guide om uit te zoeken waar hij heen gaat en of het veilig is. De guide op zijn beurt lijkt ook niet erg gelukkig, en tast af of Abel geen politie is. Abel lijkt niet erg gelukkig met ons initiatief, maar verbiedt het niet. Het huisje ligt op 20 minuten lopen in een klein dorpje. De huiskamer is voor deze gelegenheid omgebouwd tot eetzaal. Abel adviseert ons in ieder geval geen water te drinken. Het eten is op eigen risico en foto’s nemen mag, als we Abel er maar niet op zetten.
Eten bij de mensen thuis
Abel neemt plaats op de veranda. Onze actie is waarschijnlijk hartstikke illegaal, maar dat maakt het ook wel spannend. De keuze voor het diner bestaat uit kreeft, tonijn, kip en lamsvlees. De schalen worden – na enige tijd – op tafel gezet en ik heb heerlijk gegeten. Abel vertelt later dat iedere keer als wij een biertje bestelden, mannen het dorp in trokken om ergens bij een van de huizen bier te halen. Dat verklaart de verschillende merken. Waarschijnlijk is onze maaltijd ook in verschillende huizen bereid. Rond elf uur zijn we uitgegeten. Er is veel te veel klaar gemaakt. Hier kan het gezin nog dagen van eten. Praktisch op hetzelfde moment begeeft de verlichting het (aggregaat). Bij kaarslicht krijgen we de rekening. Relatief gezien is het een forse prijs, maar we hebben het er graag voor over. We nemen afscheid van de familie en in het donker lopen we over de weg terug naar het resort. Onderweg geniet ik van de vele geluiden uit de natuur en het grappige schouwspel van de vele vuurvliegjes. Abel is al die tijd blijven wachten en begeleidt ons op de terugweg. Hij is nog steeds niet erg spraakzaam. Bij het zwembad nemen we nog een drankje. Als de bar gaat sluiten, bestellen we snel nog een tweede ronde.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Rondreis Cuba':


Reacties:

Beste, Kan jij ons tips meegeven. Wijzelf gaan een 11-tal dagen rondtrekken in Cuba en 7 dagen strandvakantie doen. Bedankt Sandra


Reisverslag

Havana in het donker (Dag 1)
Kennismaking met Havana (Dag 2)
De Buena Vista Social Club (Dag 3)
Eten in een illegaal rest.. (Dag 4)
Per paard naar de pin-aut.. (Dag 5)
Om elf uur aan het diner .. (Dag 6)
Of de tijd heeft stilgest.. (Dag 7)
Omrijden via Sante Clara (Dag 8)
Met de fietstaxi door Cam.. (Dag 9)
Naar het paradijs (Dag 10)
Vliegen boven Caya Coco (Dag 11)
Naar Varadero (Dag 12)
Wandelen over de markt va.. (Dag 13)
Met een boek aan het stra.. (Dag 14)
Paspoort vergeten ... (Dag 15)
Prima service van Air Fra.. (Dag 16)


Reisroute
Programma