Reisavonturen Polen

Home > Polen > Langs de Poolse steden > Reisverslag dag 9

Reisverslag Langs de Poolse steden

2 november 2017 - 12 november 2017 (11 dagen)


Polen > De oude stad van Krakau

Dag 9 - Vrijdag 10 november 2017

De laatste dag in Krakau is aangebroken. Vandaag bezoeken we het oude centrum van de stad. We beginnen met de rondwandeling in de oude Joodse wijk omdat ons hotel hier ook ligt. Direct op de hoek van de straat staat al de eerste Joodse tempel. Al in de negentiende eeuw concentreerde de Joodse bevolking in de wijk Kazimierz. Vlak voor de tweede wereldoorlog verbleven hier 67.000 Joodse inwoners. Tijdens de oorlog verdreven de Duitsers de Joden eerst naar de wijk Podgórze aan de andere zijde van de Wisla. Later werden zij gedeporteerd naar Auschwitz. De afloop is bekend. Via het markt plein komen we via de smalle straatjes bij het Szeroka plein. Nog altijd in de Joodse wijk. Aan de zuid zijde staat de oude synagoge. De synagoge is na de oorlog een museum geworden. In de wijk Kazimierz wonen tegenwoordig nog maar enkele honderden Joden. Naast de tentoonstelling over het Jodendom in Polen, staat in het midden van de synagoge de originele ijzeren Bimah (verhoging vanwaar gepredikt werd). Ook wordt aan de hand van foto's getoond hoe de synagoge er voor de oorlog uit gezien moet hebben. Vanuit het Szeroka plein lopen we naar het Rynek plein in de oude stad. Wanneer we over de Rynek lopen, klinkt er trompetgeschal van de toren van de Mariakerk.

Polen - Het parchtige interieur van de Mariakerk

Het is elf uur. Ieder uur klinkt het trompetgeluid uit de toren. Rond het plein staan fraaie gedecoreerde herenhuizen. In het midden van het plein staat de Lakenhal. Een oude markthal, tegenwoordig vooral in gebruik door souvenirwinkeltjes. In de hoek staat de toren van het oude raadhuis. Het raadhuis zelf is afgebroken. Het valt op dat het centrum van Krakau relatief ongeschonden uit de oorlog is gekomen. Zeker in vergelijking met de eerdere bezochte Poolse steden. Via de straatjes aan de westzijde van het plein lopen we langs oude theaters en cafés. Op een hoekje stoppen we even voor koffie. Een goede timing, want buiten begint het even flink te regenen. Als we weer buiten zijn is het weer droog. Wij lopen door naar de noordelijke stadspoort. Bij het Matejki plein begint de Koninklijke route door de oude stad helemaal naar het koninklijk slot op de Wawel heuvel. De Koninklijke route is tegenwoordig een belangrijke winkelstraat. In de statige panden zitten de bekende winkel ketens. De route loopt ook over de Rynek en langs de Mariakerk. Toeristen kunnen de kerk bezichtigen door een ticket aan te schaffen. Met dit ticket kan ook het altaat en het koor van dichtbij bewonderd worden. De kerk heeft een prachtig Barokke interieur. Het hoogaltaar is het grootste altaar van Europa. Het elf meter brede altaar is maar liefst dertien meter hoog. Terug op het marktplein vervolgen we onze wandeling over de Koninklijke route.

Polen - De kathedraal binnen het Koninklijke slot

Links en rechts bijzondere mooie huizen afgewisseld met kerkgebouwen. Halverwege bekijken we nog de Sint Petrus en Pauluskerk. Daarna lopen we door naar de Wawel heuvel. Hoog boven de oude stad en de Wisla rivier ligt de kathedraal en het Koninklijk slot. We kopen een toegangsticket voor de kathedraal inclusief een audiotour. Via een uitgebreide uitleg worden we door de kerk geleid. De kathedraal is een van de belangrijkste kerken van Polen. Het interieur is een bijzondere mengeling tussen verschillende bouwstijlen: barok, renaissance en gotisch. In het midden van de kerk staat de schrijn van Sint Stanisiaus, een bisschop die vermoord werd door koning Boleslav. Via smalle houten trappetjes komen we in de klokkentoren, waar een grote bronzen bel hangt. Vanuit de toren hebben we uitzicht over de oude stad van Krakau. We zien de torens van de Mariakerk en de stadhuistoren. Terug in de kathedraal volgen we de route langs het hoogaltaar en verschillende kapelletjes. We sluiten de route door de kathedraal af met een bezoek aan de crypte onder de kerk. Hier liggen Poolse koningen, maar wie nu precies waar ligt ontgaat ons. We laten de audiotour voor wat het is en lopen naar de uitgang. Ook het Koninklijke slot laten we links liggen. We dalen weer af naar de oude stad om iets te eten in de smalle straatjes. Via het park langs de oude stadsmuur lopen we helemaal naar de andere kant van de stad. De groenstrook tussen de oude en de nieuwere stad is een oase van rust. Bij de weg richting de Joodse wijk, slaan we af terug naar het hotel. Nabij het hotel sluiten we de middag af met een biertje. We hebben vandaag veel van de prachtige stad Krakau gezien. Voor de avond zitten er veel leuke en gezellige restaurants in de Joods wijk. We komen uit bij een typisch Pools restaurantje. We bestellen een soort goulash met zuurkool. Een lekkere keuze.



MarakkenBarak 24a op het kamp Auschwitz
Staszic paleisHet Staszic paleis met het standbeeld van Copernicus er voor
Johannes de Doper kathedraalDe Johannes de Doper kathedraal in Wroclaw
St. CaterinakerkDe St. Caterinakerk aan de noordzijde van de oude stad