Reisverslag Indonesië: Sumatra, Java en Bali


Ga naar: Home  Indonesië  Foto's


Indonesië > Bloedzuigers in het bos

Het is droog als ik Suka volg naar de rivierbedding. Het National Park Gunung Lueser is aan de overzijde van de rivier. Door de regenval staat het water hoog. Ik trek mijn bergschoenen uit en ga op mijn waterschoenen de rivier in. Er staat een sterke stroming. Al snel sta ik tot mijn kruis in het snel stromende water. Veilig bereik ik de overzijde. Hier droog ik mijn voeten en trek mijn schoenen weer aan. Aan deze zijde van de rivier betreed ik het nationale park. Saku toont mij verschillende planten en laat mij insecten zien. In de verte hoor ik de apen roepen. Ze zitten te ver om naar toe te lopen. Ik loop voorzichtig over de smalle paadjes. Door de regenval is het soms glibberig. Saku geeft uitleg over de grote jungle bomen, de klimop planten en de lianen.
Met z’n allen waden door de rivier
Het is een leuke wandeling, alleen zitten er ook veel bloedzuigers in het bos. Ik heb al verschillende beestjes van mijn schoenen verwijderd. Andere reisgenoten waren te laat met flinke bloedvlekken op hun kleding tot gevolg. Gelukkig zijn ze onschuldig/ Na ruim drie uur ben ik weer bij de rivier. Ik moet opnieuw de rivier oversteken. Op deze plaats is de rivier zelfs nog iets dieper. Voor de zekerheid haal ik alles uit mijn broekzakken en houd mijn rugzak boven mijn hoofd. Niet voor niets, want tot aan mijn heupen ga ik door het water. Hoewel het water fris is, is het ook een heerlijke verkoeling. Als ik terug loop naar de Lodge drogen mijn kleren weer snel. Ik schat de temperatuur op zo'n dertig graden. Snel kleed ik mij om voor het Tuben. In mijn zwemkleding sta ik tien minuten later klaar om de rivier af te drijven. Normaliter is er ook een dagprogramma waarbij een lange trekking gecombineerd wordt met Tuben, maar door de hoge waterstand is dit vandaag te gevaarlijk. Daarom doe ik vandaag de twee activiteiten na elkaar. Bij de rivier staat Samuel klaar met een vijftal aan elkaar verbonden autobanden. Als ik in een van de banden ga liggen voelt het rivierwater koud onder mij. Tijdens het tuben hoef ik niets anders te doen dan genieten. Samuel stuurt voorop, Suka achterop. Onderweg wijst Suka mij op apen in de boom, vogels boven de rivier en bijzondere bomen. Het is heerlijk om zo te drijven. Bij enkele kleine stroomversnellingen komt er water over de band heen.
De lucht bij de waterval
Koud! Na een half uurtje leggen we aan. Ik volg de beide gidsen door het water een kreek in. Als ik enkele honderden meters de kreek in wandel, zie ik een prachtige waterval voor mij liggen. Een mooie locatie voor de lunch. Voorzichtig loop ik verder over de zeer gladde rotsen. Terwijl Suka de lunch klaar zet, neem ik een duik in de waterpool onder aan de waterval. Heerlijk! Suka heeft een tafel gemaakt van steentjes en bedekt het met bananenbladeren. De tafel is versiert met verschillende bloemetjes. Mijn lunch zit in een bij elkaar geknoopt blad papier. Een prachtige presentatie. Ik laat mij de rijst, kip en groente goed smaken. Als toetje wordt een verse ananas gesneden. Als Suka vertelt dat er enkele weken geleden nog een groot rotsblok afgebroken is, ben ik wat minder enthousiast voor een nieuwe duik. Na het eten keer ik terug naar de tubes. Ik vaar nog twintig minuten over de rivier en passeer enkele stroomversnellingen. Bij het eindpunt van de tocht meer ik aan bij een klein strandje. Samuel haalt de tubes uit het water. De tubes worden hier weer opgehaald. Ik ga lopend terug. De route loopt door uitgestrekte palmbomen plantages en ik passeer twee dorpjes. "Selamat Sore" roep ik enthousiast naar de dorpsbewoners. Dit betekent goedemiddag. Kinderen komen enthousiast aangerend om mij toe te wuiven. Suka leidt mij terug naar de lodge. Onder het genot van een biertje kijk ik terug op deze geweldige dag. Vanaf het terras zie ik een varaan langs de rivier lopen en een troep apen steken de rivier over via een elektriciteitskabel. Kan het nog mooier. Ik besluit hier ook 's avonds te gaan eten. Ik bestel alvast mijn diner en ga naar mijn eigen huisje om te douchen. 's Avonds tijdens het eten gaat het opnieuw flink regenen. Een zware onweersbui blijft pal boven mij hangen tegen de berghelling. Als het droog is ga ik terug naar mijn huisje. Ik herpak mijn bagage en pak voor de zekerheid alles goed in grote plastic zakken. Morgen gaat de bagage op het dak van de Jeeps.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Indonesië: Sumatra, Java en Bali':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Malaysia Airlines vlucht .. (Dag 1)
Regen in Tangkahan (Dag 2)
Bloedzuigers in het bos (Dag 3)
Olifanten wassen (Dag 4)
Oog in oog met een Orang .. (Dag 5)
Van Bukit Lawang naar Ber.. (Dag 6)
Op weg naar Lake Toba (Dag 7)
Het leefgebied van de Bat.. (Dag 8)
Overvallen door een regen.. (Dag 9)
De lokale markt van Balige (Dag 10)
Reisdag naar Bukittinggi (Dag 11)
Wandelen door het Karbouw.. (Dag 12)
Vliegen naar Java (Dag 13)
Naar het Kraton in Yogyak.. (Dag 14)
Op de Borobudur (Dag 15)
Prambanan: Tempel van Shi.. (Dag 16)
Oude tijden herleven in T.. (Dag 17)
Beklimming van de Bromo (Dag 18)
Zonsopgang bij de Bromo (Dag 19)
Wandelen tussen de planta.. (Dag 20)
Op weg naar Ketapang (Dag 21)
Zwaveldragers op Ijen Vul.. (Dag 22)
Snorkelen op Bali (Dag 23)
De dolfijnen laten het af.. (Dag 24)
Traditionele dans in Ubud (Dag 25)
Mountainbiken van de vulk.. (Dag 26)
Toeristisch Sanur (Dag 27)
Het strand van Sanur (Dag 28)
Afscheid van Indonesië (Dag 29)
Terugvlucht naar huis (Dag 30)


Reisroute