Reisverslag Indonesië: Sumatra, Java en Bali

6 mei 2015 - 4 juni 2015 (30 dagen)


Indonesië > Traditionele dans in Ubud

Dag 25 - Zaterdag 30 mei 2025

Ik word al vroeg wakker. Alle ramen en de balkondeur stonden open vannacht. Hierdoor waaide het lekker door. Er heerst een lekkere temperatuur in de bergen. Vannacht heb ik genoten van alle natuurgeluiden om mij heen. Alleen nu het licht wordt, wordt het ook licht in mijn kamer. Jammer eigenlijk dat ik maar een nacht verblijf op deze locatie. Aan de andere kant is er ook niet zoveel meer te beleven. Ik reis vandaag verder naar Ubud. Ubud is van oudsher een kunstenaarsstadje, maar tegenwoordig een waar backpackersparadijs. De weg naar Ubud gaat door de bergen. De bus klimt hoger en hoger. Op de top is een uitkijkpunt over twee bergmeren.

Indonesië - De pagode van de Pura Ulun tempel weerspiegelt prachtig in het water

Als ik uitstap zie ik Lake Tamblingan en Lake Buyan liggen. Het is vandaag bewolkt en het lijkt er op dat het niet droog blijft. Wat een geluk dat we gisteren mooi weer hadden met de wandeling. Bij het uitkijkpunt staat ook een man met reptielen. Je kan op de foto met een slang, een leguaan of een vliegende hond. Ik laat dit aan mij voorbij gaan. Even verder ligt de Pura Ulun tempel aan het bergmeer Beratan. Net als ik uit wil stappen begint het te regenen. Met mijn paraplu op loop ik de tempel binnen. Er zijn erg veel lokale toeristen. Veel van hen lijken mij Chinese roots te hebben. Bij de hoge pagode op een eilandje in het meer wordt weer gevraagd of mensen met mij op de foto mogen. Natuurlijk kan dit. Deze pagode is één van de meest gefotografeerde locaties op Bali, voornamelijk door de prachtige weerspiegeling in het meer. Door de regen zit dit er vandaag niet in. Rond twaalf uur rijd ik Ubud binnen. Het hotel ligt wat buiten het centrum. Ik wandel langs de vele souvenirwinkeltjes, restaurants en boekingsbureaus.

Indonesië - De traditionele Kecak dans

Hier komen duidelijk meer toeristen. Op de hoek van de Jalan Gootama en de Jalan Raya Ubud ligt de kunstenaarsmarkt. Veel kraampjes zijn tegenwoordig ingericht als souvenirshops. Naast de markt ligt een offerplaats om de god van de handel te aanbidden. Alle marktkooplui offeren hier dagelijks. Tegenover de tempel ligt het Ubud Palace. Het paleis is deels toegankelijk voor publiek en wordt voor een deel nog gebruikt. Vooral de toegangspoort is prachtig. Ook in deze straat ligt de grootste en belangrijkste tempel van Ubud. De tempel is gesloten, maar over het hek kan ik het complex goed bekijken. Als laatste bezoek ik de Para Taman Saraswati. Dit is de lotustempel. Via een pad midden door een vijver vol met lotusbloemen kom ik bij de Saraswati tempel. De tempel zelf is gesloten, maar de toegangspoort is al mooi genoeg. In de naastgelegen Lotus-café bestel ik een bier en heb uitzicht op de tempel. 's Avonds bezoek ik een traditionele dansvoorstelling. De speciale Kecak dans wordt uitgevoerd in de nabijheid van een tempel. Tijdens de dans worden delen van het verhaal,van Ramayana uitgebeeld. Er komen geen muziekinstrumenten aan te pas. Alle klanken worden door het tachtig koppige dansgezelschap acapella gedaan. Ik vind het mooi om dit zo mee te maken. Ook vind ik het prima dat enkele delen uit het verhaal getoond worden en niet het hele drie uur durende verhaal. De dans wordt afgesloten met een vuurdanser. Met zijn blote voeten trapt hij het vuur uiteen. Bizar!



Gunung Lueser National parkHoge bomen in het tropisch regenwoud op Sumatra
Boeddhistische Sewu tempelDe boeddhistische Sewu tempel naast buiten het Prambanan complex
Spelende kinderenKinderen zwemmen in een beekje
Toilet onderwegEen toilet langs de doorgaande weg

Reisverslag Indonesië: Sumatra, Java en Bali

Ben jij een wereldreiziger?