Reisverslag Indonesië: Sumatra, Java en Bali


Ga naar: Home  Indonesië  Foto's


Indonesië > Op weg naar Lake Toba

Om half vijf klinkt de moskee nabij de lodge. Luid klinkt de oproep voor het gebed. Zucht! Als het afgelopen is draai ik mij nog even om. Helaas probeert de haan ook herhaaldelijk aan te geven dat het ochtend is. Ik draai mij toch nog even om. Om kwart voor zeven loopt mijn eigen wekker af.
De Sipiso-piso waterval
Er blijkt vandaag warm water uit de douche te komen. Heerlijk! Hoewel ik het niet vervelend vind om af en toe alleen koud water te hebben, vind ik het toch ook wel prettig om na vijf dagen weer onder een warme douche te kunnen staan. Dit is de eerste keer op Sumatra. Ook scheert het lekkerder met warm water. Na het ontbijt ga ik op weg naar het Tobameer. De bus wurmt zich door het drukke verkeer. Ik ben blij dat ik niet voorin zit. Regelmatig halen auto's op onverantwoorde wijze in. Soms moet Mario, de chauffeur, flink in de remmen om een aanrijding te voorkomen. Het is bewolkt vandaag. Ik denk niet dat we het droog gaan houden tot de avond. Bij het plaatsje Merek slaat de bus af. Enkele kilometers verder ligt de grootste waterval van Indonesië. Al vanaf het parkeerterrein zie ik de hoge waterstroom. De Sipiso-piso waterval heeft een verval van 120 meter. Rond het uitkijkpunt staan ook vele lokale toeristen en schoolklassen. Verlegen proberen schoolkinderen een praatje aan te knopen in het Engels. Het komt meer neer op gegiebel.
Het Simalungun paleis
Bij het plaatje Pematang Purba bezoek ik het Simalungun paleis van de [iets over paleis] koning (radja). Het hoofdgebouw, de Rumah Bolon. is gebouwd zonder spijkers en rust op twaalf fraai gedecoreerde pilaren. Dit was het verblijf van de radja. Tot 1947 is het paleis in gebruik geweest. Waarschijnlijk is de radja toen vermoord bij een paleisopstand. De route vanaf het paleis naar de havenplaats Parapat leidt langs de kraterrand. Het Toba meer is 75.000 jaar geleden ontstaan bij een vulkaanuitbarsting. Waarschijnlijk een van de grootste vulkaanuitbarstingen ooit. De aswolk zorgde destijds voor een verlaging van de temperatuur op de hele aardbol. In de krater ontstond een meer ter grote van het IJsselmeer. In het midden is een schiereiland ontstaan, Samosir. Op dit eiland zal ik de komende dagen overnachten. Als ik in Parapat in de haven aan kom, ligt de veerboot van het hotel al klaar. Ieder hotel heeft zijn eigen boot om de gasten op te halen. Ik ga op het bovendek staan tijdens de overtocht. Ik zie aan weerszijde de kraterranden gehuld in de bewolking. In de Tabo Cottages Lodge word ik vriendelijk onthaald met een drankje. Het terrein ziet er netjes verzorgd uit. Ook mijn huis is leuk in de lokale Batak stijl ingericht. Een prima plek om de komende drie nachten te vertoeven.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Indonesië: Sumatra, Java en Bali':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Malaysia Airlines vlucht .. (Dag 1)
Regen in Tangkahan (Dag 2)
Bloedzuigers in het bos (Dag 3)
Olifanten wassen (Dag 4)
Oog in oog met een Orang .. (Dag 5)
Van Bukit Lawang naar Ber.. (Dag 6)
Op weg naar Lake Toba (Dag 7)
Het leefgebied van de Bat.. (Dag 8)
Overvallen door een regen.. (Dag 9)
De lokale markt van Balige (Dag 10)
Reisdag naar Bukittinggi (Dag 11)
Wandelen door het Karbouw.. (Dag 12)
Vliegen naar Java (Dag 13)
Naar het Kraton in Yogyak.. (Dag 14)
Op de Borobudur (Dag 15)
Prambanan: Tempel van Shi.. (Dag 16)
Oude tijden herleven in T.. (Dag 17)
Beklimming van de Bromo (Dag 18)
Zonsopgang bij de Bromo (Dag 19)
Wandelen tussen de planta.. (Dag 20)
Op weg naar Ketapang (Dag 21)
Zwaveldragers op Ijen Vul.. (Dag 22)
Snorkelen op Bali (Dag 23)
De dolfijnen laten het af.. (Dag 24)
Traditionele dans in Ubud (Dag 25)
Mountainbiken van de vulk.. (Dag 26)
Toeristisch Sanur (Dag 27)
Het strand van Sanur (Dag 28)
Afscheid van Indonesië (Dag 29)
Terugvlucht naar huis (Dag 30)


Reisroute