Reisverslag Indonesië: Sumatra, Java en Bali


Ga naar: Home  Indonesië  Foto's


Indonesië > Olifanten wassen

De wekker wekt mij al voor zevenen. Ik ga vandaag olifanten wassen. Dit lijkt mij een zeer bijzondere ervaring. Suka onthaalt mij al weer enthousiast als ik in het restaurant aan kom lopen. In ongeveer een half uurtje wandel ik naar het opvangkamp van de olifanten. De olifanten worden getraind om in het bos te patrouilleren.
Olifanten wassen
Tweemaal daags worden ze gewassen en daar kunnen toeristen bij helpen. Als ik bij de olifanten aan kom, staan ze al klaar om naar het water te lopen. Ik loop naast hen de schuine helling af. Ik vind het bijzonder om te zien hoe zij hun poten neerzetten. Het lijkt wel of eerst de voet zich vormt naar de ondergrond en dat ze dan pas hun gewicht er op zetten. Bij het water gaan de olifanten te water. Door het hoge water en de stroming gaan ze koppie onder en komen een eindje verder weer boven. Daarna krijgen ze een commando om te gaan liggen. Met een borstel in mijn hand borstel ik Theo, de mannetjesolifant. Hij blijft rustig liggen als ik hem over zijn slurf aai. Zijn huid voelt ruw aan. Ik gooi water over hem heen en schrob de huid. Een leuke bezigheid. Met een plons draait Theo zich om om ook aan de andere kant verwend te worden. Na het wassen is het tijd voor de douche. Eén van de olifanten slurp water met zijn slurf en spuit het over mij heen. Ook komt Theo met zijn slurf vlak bij mijn gezicht en blaast de warme lucht uit zijn slurf om te drogen. Als afsluiting geef ik de olifanten te eten. Ik krijg hierover bananen en bamboe. De olifant pakt een banaan van mij aan met zijn slurf en stopt het in zijn mond. Voor de tweede banaan houdt hij zijn mond wijd open. Ik leg de banaan in zijn mond. Grappig!
Onderweg
Ondertussen zijn de andere reisgenoten die niet deelgenomen hebben aan het wasprogramma ook gearriveerd met een vijftal jeeps. De bagage ligt op het dak. Het weer lijkt vandaag goed te blijven. Waarschijnlijk had ik mijn kleding niet in het plastic hoeven te stoppen. Met de jeeps rijd ik naar Bukit Lawang. Een relatief korte afstand, maar over een zeer slechte weg. Ik word flink door elkaar geschut. Door te wisselen in de jeep zit iedereen een keertje voorin. Rond het middaguur houden we pauze bij een klein terrasje. In de achtertuin is een zithoekje gemaakt om wat te drinken. Het is wat behelpen omdat er maar een beperkt aantal koude drankjes voorradig zijn. Dit zal de hele vakantie wel een probleem blijven. Als we verder willen rijden stuiten we op een vrachtwagen met pech. De achteras is gebroken, precies op een bruggetje. Er kan geen auto meer door. Van toeristen aan de andere zijde hoor ik dat zij al drie uur staan te wachten. Ik heb gelukt, want de as is bijna vervangen. Na een half uurtje oponthoud kan de truck weer rijden en kan ik weer verder naar Bukit Lawang. Hier kom ik iets over tweeën aan. Van alle kanten komen dragers aangesneld om de bagage over de hangbrug te tillen. In deze drukte houd ik mijn eigen reistas goed in de gaten. Ik passeer de rivier en kom bij de Sumatra Eco Lodge aan. Een ruim opgezet terrein met talrijke huisjes. Het is hier duidelijk meer toeristisch dan in Tangkahan.
Een varaan bij het restaurant
Ik bestel eerst mijn lunch bij het restaurant voordat ik naar mijn huisje ga. Dan kunnen ze alvast aan de maaltijd beginnen. Het huisje is ruim opgezet en ziet er netjes uit. Alle huisjes van mijn reisgroep grenzen aan een binnentuin. Ondanks het vooraf bestellen duurt het nog geruime tijd voordat mijn lunch gereed is. Het is inmiddels vier uur. Rond het restaurant zie ik een varaan door het gras lopen en een grote troep apen trekt van boom tot boom. De jonge aapjes stoeien met elkaar in het gras. 's Avonds breekt de bui weer los. Een flinke regenbui stort zich over het resort. Ik begin er al bijna aan te wennen. Ik besluit om niet naar het dorpje te wandelen, maar om in de lodge te blijven eten. Het regent nog steeds als ik terug loop naar mijn huisje. Terwijl de regen klettert op het dak, probeer ik wel in slaap te vallen, maar aan de andere kant van de rivier klinkt luide muziek. Het is zaterdagavond en er is feest in Bukit Lawang


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Indonesië: Sumatra, Java en Bali':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Malaysia Airlines vlucht .. (Dag 1)
Regen in Tangkahan (Dag 2)
Bloedzuigers in het bos (Dag 3)
Olifanten wassen (Dag 4)
Oog in oog met een Orang .. (Dag 5)
Van Bukit Lawang naar Ber.. (Dag 6)
Op weg naar Lake Toba (Dag 7)
Het leefgebied van de Bat.. (Dag 8)
Overvallen door een regen.. (Dag 9)
De lokale markt van Balige (Dag 10)
Reisdag naar Bukittinggi (Dag 11)
Wandelen door het Karbouw.. (Dag 12)
Vliegen naar Java (Dag 13)
Naar het Kraton in Yogyak.. (Dag 14)
Op de Borobudur (Dag 15)
Prambanan: Tempel van Shi.. (Dag 16)
Oude tijden herleven in T.. (Dag 17)
Beklimming van de Bromo (Dag 18)
Zonsopgang bij de Bromo (Dag 19)
Wandelen tussen de planta.. (Dag 20)
Op weg naar Ketapang (Dag 21)
Zwaveldragers op Ijen Vul.. (Dag 22)
Snorkelen op Bali (Dag 23)
De dolfijnen laten het af.. (Dag 24)
Traditionele dans in Ubud (Dag 25)
Mountainbiken van de vulk.. (Dag 26)
Toeristisch Sanur (Dag 27)
Het strand van Sanur (Dag 28)
Afscheid van Indonesië (Dag 29)
Terugvlucht naar huis (Dag 30)


Reisroute