Reisverslag Indonesië: Sumatra, Java en Bali


Ga naar: Home  Indonesië  Foto's


Indonesië > Mountainbiken van de vulkaan

Voor het hotel ontmoet ik Eddy. Eddy begeleid mij vandaag bij een fietstocht vanaf de Batur vulkaan terug naar Ubud. Met de bus rijd ik eerst in noordelijke richting. Tot ver buiten het centrum zie ik zaakjes waar vooral houtsnijwerk gemaakt en verkocht wordt. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat hier nog kopers komen. Hooguit kan ik mij voorstellen dat taxi-chauffeurs hun klanten in ruil voor provisie laten stoppen. Ik stop bij een mooi uitzichtpunt over de sawa's. De rijstvelden liggen in prachtige terrassen. Helaas schijnt de zon net van de andere kant, waardoor er tegenlicht is. Na een uurtje bereik in de kraterrand bij de Batur vulkaan.
Rijstvelden
Vanaf het terras van een restaurant vertelt Eddy dat hier vroeger een grote vulkaan stond. In 1962 is deze geëxplodeerd. In de krater zijn twee nieuwe vulkaanmonden ontstaan, de Batur en de Agung. Ik zie beide vulkanen liggen omgeven door een wolkendek. Voor de start van de fietstocht rijd ik een klein stukje terug. Hier staat mijn fiets klaar. Ik controleer de remmen en probeer uit of de mountainbike goed schakelt. Daarna zet ik mijn helm op en ik ben klaar voor de afdaling. Eddy verzoekt hem te volgen en hem vooral niet voorbij te rijden. Dit is op zich wel jammer want we dalen voorzichtig af. Ik hoef niet bij te trappen en moet volop remmen om hem niet voorbij te gaan. Ik passeer de rijstvelden en rijd door kleine dorpjes. Kinderen zwaaien mij enthousiast toe. Heel bijzonder is het niet voor hen, want dagelijks passeren hier toeristen. Ook vandaag zijn meerdere groepen onderweg. Ik stap af bij een kampong, een kleine gemeenschap waar enkele families samenwonen. Ik betreed de kampong via een traditioneel smalle houten deur. Eddy legt uit dat de tempel in de kampong zo gesitueerd is dat deze bescherming kan bieden tegen de vulkaan. Direct er naast wonen de grootouders. De overige familieleden wonen aan de andere zijde. Vrouwen van de kampong zijn bezig mandjes te vlechten. Kinderen spelen op een van bamboe gemaakte schommel.
Op de fiets over Bali
Achteraan staan de varkens en één koe. Weer terug op de fiets rijd ik een stukje tussen de rijstvelden door. Het paadje is net één meter breed. Ook hier loopt de route naar beneden. Bij een van de rijstvelden geeft Eddy uitleg over hoe de rijst groeit en geoogst wordt. Toevallig wordt de rijst net geoogst. De hele fietsroute is dalende. Ik daal van 1.000 meter terug naar 200 meter. Als ik bij een sluisje aan kom, heb ik 24 kilometer gefietst. Echt vermoeiend was het niet. Eddy stelt voor om het laatste stukje naar het restaurant ook op de fiets te doen. Ik stem in. Deze route gaat omhoog. In zo'n zes kilometer rijd ik langzaam omhoog. Direct merk ik dat het erg warm is. Het lukt mij om in de klim Eddy bij te houden, al kost het de nodige inspanning. Het voelt lekker om even een flinke inspanning te doen. Als ik bij het restaurant aan kom, ben ik doorweekt. Ik laat mij de buffetlunch goed smaken. In de middag ben ik weer terug bij het hotel. 's Avonds ga ik lekker uit eten in één van de luxere restaurants. Ik bestel een rijsttafel. Speciaal voor mij wordt een versierde schaal op standaard opgediend. Alle gerechten zitten in bakjes gevouwen van bananenbladeren. Ook de rijst in het midden wordt omgeven door een bananenblad. Ik neem van alle gerechten een klein beetje. Het is teveel om alles op te eten.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Indonesië: Sumatra, Java en Bali':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Malaysia Airlines vlucht .. (Dag 1)
Regen in Tangkahan (Dag 2)
Bloedzuigers in het bos (Dag 3)
Olifanten wassen (Dag 4)
Oog in oog met een Orang .. (Dag 5)
Van Bukit Lawang naar Ber.. (Dag 6)
Op weg naar Lake Toba (Dag 7)
Het leefgebied van de Bat.. (Dag 8)
Overvallen door een regen.. (Dag 9)
De lokale markt van Balige (Dag 10)
Reisdag naar Bukittinggi (Dag 11)
Wandelen door het Karbouw.. (Dag 12)
Vliegen naar Java (Dag 13)
Naar het Kraton in Yogyak.. (Dag 14)
Op de Borobudur (Dag 15)
Prambanan: Tempel van Shi.. (Dag 16)
Oude tijden herleven in T.. (Dag 17)
Beklimming van de Bromo (Dag 18)
Zonsopgang bij de Bromo (Dag 19)
Wandelen tussen de planta.. (Dag 20)
Op weg naar Ketapang (Dag 21)
Zwaveldragers op Ijen Vul.. (Dag 22)
Snorkelen op Bali (Dag 23)
De dolfijnen laten het af.. (Dag 24)
Traditionele dans in Ubud (Dag 25)
Mountainbiken van de vulk.. (Dag 26)
Toeristisch Sanur (Dag 27)
Het strand van Sanur (Dag 28)
Afscheid van Indonesië (Dag 29)
Terugvlucht naar huis (Dag 30)


Reisroute