Reisverslag Indonesië: Sumatra, Java en Bali


Ga naar: Home  Indonesië  Foto's


Indonesië > Beklimming van de Bromo

Vandaag staat één van de hoogtepunten van de reis op het programma, de beklimming van de Bromo vulkaan. De Bromo vulkaan is een actieve vulkaan. De vulkaan ligt in een grotere Tengger krater van een eerdere vulkaan. Met de bus rijd ik in zo'n twee uurtjes naar Gubukklakah. Hier stap ik over in een terreinwagen. Voordat ik vertrek, krijg ik bij een familie thee aangeboden met zelfgemaakt gebak.
Met terreinwagens naar de kraterrand
Daarna klim ik achterin de open terreinwagen. Ik blijf staan. Terwijl de wagen snel hoogte maakt over de slechte weg, probeer ik mij goed vast te houden. Naarmate ik hoger kom neemt de bewolking flink toe.Ik voel het ook fris worden. Wat jammer voor het uitzicht dat het zo bewolkt is. Halverwege houd ik even pauze. Ik bezoek een kleine dorpje op de berghelling. De overwegend Hindoestaanse bevolking wonen op de vulkaankrater omdat de grond hier heel vruchtbaarder is. Zij nemen het risico van een uitbarsting op de koop toe. Als ik met de terreinwagen op de top van de krater uit kom, zie ik een grote vlakte binnen de Tengger krater. Gelukkig is de bewolking hier minder dicht. De omvang van deze inactieve krater is enorm. Ik kan de overzijde nauwelijks zien. Ik stap uit en start mijn wandeling. Via het pad daal ik af in de krater. Langs de kant van het pad ligt gruis en vulkaanas. Naarmate ik verder loop neemt de hoeveelheid as alleen maar toe. De terreinwagens rijden mee. Voor wie wil kan verder rijden tot aan de voet van de Bromo vulkaan. Ik blijf wandelen. Als uiteindelijk ook voor mij de wagen klaar staat, vraag ik de gids hoe ver het nog is naar de top van de vulkaan. Hij schat het op één uurtje lopen en stijgen. Ik ben dan al tweeënhalf uur onderweg. Ik besluit door te wandelen. Mijn gids Nunu leidt mij naar een shortcut. Hier ligt alleen nog maar vulkaanas. Begroeiing komt hier niet meer voor.
De Bromo vulkaan
Het vulkaanlandschap doet mij denken aan een maanlandschap. Een kale grijze vlakte. Naar mate ik dichter bij de Bromo kom, leidt het wandelpad over as-duinen. Soms moet ik stukjes fors afdalen om daarna weer te klimmen. Ik kom flink onder het stof te zitten. Voor ik er erg in heb sta ik op het pad naar de top van de Bromo. Door de shortcut kom ik niet van het parkeerterrein, maar ben ik al een flink stuk halverwege de beklimming. Met de overige toeristen leg ik het laatste stukje naar de top af via een 250 treden tellende trap. Het uitzicht aan de top is adembenemend. Ik zie witte zwavelrook uit de krater omhoog stijgen. Rond de top staan ook veel lokale toeristen. Verschillenden willen samen met mij op de foto op de bijzondere plek. Geen probleem. Het laatste stukje naar het hotel leg ik af per auto. Ik steek de vallei over en ga aan de andere kant steil omhoog. Precies op de kraterrand ligt de Lava Lodge. Vanaf het terras heb ik uitzicht over de kratervallei met de Bromo vulkaan in het midden. Ik eet vroeg en ga al voor half acht naar bed. Vannacht sta ik vroeg op om de zonsopkomst te bekijken.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Indonesië: Sumatra, Java en Bali':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Malaysia Airlines vlucht .. (Dag 1)
Regen in Tangkahan (Dag 2)
Bloedzuigers in het bos (Dag 3)
Olifanten wassen (Dag 4)
Oog in oog met een Orang .. (Dag 5)
Van Bukit Lawang naar Ber.. (Dag 6)
Op weg naar Lake Toba (Dag 7)
Het leefgebied van de Bat.. (Dag 8)
Overvallen door een regen.. (Dag 9)
De lokale markt van Balige (Dag 10)
Reisdag naar Bukittinggi (Dag 11)
Wandelen door het Karbouw.. (Dag 12)
Vliegen naar Java (Dag 13)
Naar het Kraton in Yogyak.. (Dag 14)
Op de Borobudur (Dag 15)
Prambanan: Tempel van Shi.. (Dag 16)
Oude tijden herleven in T.. (Dag 17)
Beklimming van de Bromo (Dag 18)
Zonsopgang bij de Bromo (Dag 19)
Wandelen tussen de planta.. (Dag 20)
Op weg naar Ketapang (Dag 21)
Zwaveldragers op Ijen Vul.. (Dag 22)
Snorkelen op Bali (Dag 23)
De dolfijnen laten het af.. (Dag 24)
Traditionele dans in Ubud (Dag 25)
Mountainbiken van de vulk.. (Dag 26)
Toeristisch Sanur (Dag 27)
Het strand van Sanur (Dag 28)
Afscheid van Indonesië (Dag 29)
Terugvlucht naar huis (Dag 30)


Reisroute