Reisverslag Indonesië: Sumatra, Java en Bali


Ga naar: Home  Indonesië  Foto's


Indonesië > Prambanan: Tempel van Shiva

Ik verlaat vandaag Yogyakarta. Ik rijd de stad uit richting de Hindoestaanse Prambanan tempel. Deze tempel uit dezelfde periode als de Borobudur ligt op 18 kilometer van Yogya. De tempel is zwaar beschadigd tijdens de aardbeving van 2006. De hoofdtempel, gewijd aan de god Shiva, is destijds grotendeels ingestort. De restauratie heeft jaren geduurd en pas vorig jaar volledig afgerond. Mijn eerste blik op de tempel ik al geweldig. De typisch hindoeïstische bewerkte torens steken prachtig af tegen de strak blauwe hemel. Een genot om dit te zien. Ik volg de gids naar het complex.
De Prambanan tempel
Hij vertelt dat er drie hoofdtorens zijn. Eén voor god Shiva, één voor Vishnoe en één voor Brahma. Vroeger stonden ruim tweehonderd kleinere tempeltjes rond het complex. Deze zijn verloren gegaan. Maar twee tempeltjes konden gerestaureerd worden. Ik kan mij nauwelijks een voorstelling maken hoe het complex er uit gezien moet hebben met al deze tempeltjes rondom. Ik loop naar de hoofdtempel en klim de steile stenen trap op. Ik treed de tempel binnen. Binnen staat het beeld van de vierarmige Shiva. Als ik weer buiten rond de tempel loop, is aan iedere zijde een trap die naar een kamer leidt. In iedere kamer staat een beeld van een god. Ook bezoek ik de naastgelegen tempel van Vishnoe. In deze tempel staat het beeld van Ganesha met een olifantenhoofd. Ik ben onder de indruk van de tempels van Prambanan. Ik vind eigenlijk dat de Borobudur ten onrechte alleen genoemd wordt als wereldwonder. Deze tempel verdiend deze titel net zo goed. Net buiten het complex ligt de boeddhistische Sewu tempel. Ik rijd hier met een treintje naar toe. Ook bij deze tempel zijn de restauratiewerkzaamheden nog volop bezig. Ik heb te weinig tijd om de tempel zelf te bezichtigen. Ik maak een foto en rijd met het treintje weer terug naar de uitgang. Ik neem afscheid van de Prambanan en ga verder in oostelijke richting. In enkele uren rijd ik door naar de tweede grote stad van Java, Solo. Net voorbij Solo ga ik de bergen in. Bij een kuuroord staat een lunchbuffet klaar. Het complex ziet er luxe uit. In het lager gelegen deel zie ik het zwembad liggen. Wat mij betreft allemaal iets te luxe en niet lokaal. Na de lunch stap ik over in een klein Toyota busje, die mij verder omhoog de bergen in rijdt. De weg gaat serieus omhoog.
Uitzicht op de rijstvelden
Ik schat het stijgingspercentage op sommige plekken boven de twintig procent. Op 1.100 meter hoogte ligt de tempel van Candi Sukuh. Deze tempel doet mij in eerste instantie denken aan de Inka's en Maya's tempels. Dit is echter een hindoeïstische tempel. Opvallend zijn de erotische stenen afbeeldingen. Zo staat er een beeld van een masturberende man. Even verderop ligt de waterval. Ik daal een zigzag pad af. Beneden is een recreatiegebied. Kinderen spelen in het zwembad, anderen in de speeltuin. Ik ga op het geluid van de waterval af. Na enkele honderden meter zie ik het water naar beneden vallen. Ik volg het voorbeeld van de lokale toeristen en laat mij vastleggen op de foto met de waterval op de achtergrond. Vanaf de waterval maak ik een wandeling door het bergachtige landschap. Het pad gaat afwisselend steil omhoog en steil omlaag. De brommertjes die passeren hebben weinig moeite met de steilheid. Ik doe het rustig aan. In de vallei kijk ik uit op de rijstvelden. De terrassen liggen prachtig tegen de berghelling. Een mooi gezicht terwijl de zon lager en lager komt te staan. De schemer treedt in als ik het plaatsje Tawangmangu nader. De ondergaande zon kleurt oranje tegen de Marapi vulkaan aan de horizon. Ik blijf even stil staan om hiervan te genieten. Het is al donker als ik bij het hotel aan kom in Tawangmangu. Door de hogere ligging voelt het frisjes aan. Ik heb een ruime kamer met meerdere bedden. Andere reisgenoten hebben het minder getroffen. Sommige kamers hebben helemaal geen wasbak, geen werkende douche of zijn niet schoon. Omdat het hotel geen restaurant heeft, ga ik elders in het dorpje eten. Weer een buffet. De kwaliteit valt wat tegen en het eten is al koud. Het biertje dat ik besteld heb moet nog gekocht worden. Dit betekent niet koud. Mijn biertje wordt een half uurtje tussen de ijsjes in de vriezer gelegd.


Vorige  Volgende  

Reacties op 'Indonesië: Sumatra, Java en Bali':


Reacties:

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit bericht

Reisverslag

Malaysia Airlines vlucht .. (Dag 1)
Regen in Tangkahan (Dag 2)
Bloedzuigers in het bos (Dag 3)
Olifanten wassen (Dag 4)
Oog in oog met een Orang .. (Dag 5)
Van Bukit Lawang naar Ber.. (Dag 6)
Op weg naar Lake Toba (Dag 7)
Het leefgebied van de Bat.. (Dag 8)
Overvallen door een regen.. (Dag 9)
De lokale markt van Balige (Dag 10)
Reisdag naar Bukittinggi (Dag 11)
Wandelen door het Karbouw.. (Dag 12)
Vliegen naar Java (Dag 13)
Naar het Kraton in Yogyak.. (Dag 14)
Op de Borobudur (Dag 15)
Prambanan: Tempel van Shi.. (Dag 16)
Oude tijden herleven in T.. (Dag 17)
Beklimming van de Bromo (Dag 18)
Zonsopgang bij de Bromo (Dag 19)
Wandelen tussen de planta.. (Dag 20)
Op weg naar Ketapang (Dag 21)
Zwaveldragers op Ijen Vul.. (Dag 22)
Snorkelen op Bali (Dag 23)
De dolfijnen laten het af.. (Dag 24)
Traditionele dans in Ubud (Dag 25)
Mountainbiken van de vulk.. (Dag 26)
Toeristisch Sanur (Dag 27)
Het strand van Sanur (Dag 28)
Afscheid van Indonesië (Dag 29)
Terugvlucht naar huis (Dag 30)


Reisroute