Reisavonturen Israel

Home > Israel > Israël het Heilige land > Reisverslag dag 2

Reisverslag Israël het Heilige land

3 - 10 april 2014 (8 dagen)


Israel > Uitzicht op Jeruzalem

Dag 2 - Vrijdag 4 april 2014

Voor het hotel staat Viraz al klaar met de bus. Hij rijdt mij terug naar Jeruzalem. Onderweg pikken we Dafne weer op. Zij heeft zich moeten haasten omdat het ochtendverkeer tegen zat. Buiten adem begint zij haar verhaal over de stad. Als eerste bezoek ik de Olijfberg. Vanaf de Olijfberg heb ik een prachtig uitzicht over de stad Jeruzalem op de andere oever van de Kidron vallei. Ik zie de karakteristieke gouden koepel van de Rotskoepel, een Islamitische schrijn. Vanaf het uitkijkpunt wijst Dafne het tempelplein, de Heilige Grafkerk en de Zion berg waar Jezus het laatste avondmaal hield. Tussen de olijfbomen door wandel ik naar beneden. Op de helling ligt een uitgestrekte Joodse begraafplaats. Omdat God volgens het bijbelboek de doden vanaf de Olijfberg tot leven zou wekken aan het einde der tijden, lieten veel Israëli zich bijzetten op deze helling. Naar schatting liggen hier 150.000 graven. Tegenwoordig kunnen alleen nog vooraanstaande Joden hier begraven worden. Terwijl ik passeer is er een begrafenis van Orthodoxe Joden gaande. In hun kenmerkende zwarte gewaden tillen zij een dierbare naar de laatste rustplaats. Op de helling bekijk ik het Dominus Flevit kerkje en de Russisch-orthodoxe Maria Magdalenakerk met de gouden koepels. De charme gaat wat verloren door de enorme hoeveelheid reisgroepen die allemaal dezelfde route volgen. Het is soms dringen om een glimp van het uitzicht op te kunnen vangen. Het is nu eenmaal hoogseizoen. In een stoet van toeristen kom ik aan bij hof van Getsemane.

Israel - Uitzicht op Jeruzalem vanaf de Olijfberg

Een tuin met olijfbomen grenzend aan de Kerk van alle naties. Deze kerk staat op de plaats waar Jezus opgepakt is, nadat hij verraden is door Judas. Vooral de mozaïeken façade is erg indrukwekkend. Met de bus rijd ik om de stad naar de Zion berg. Ik bezoek de Abbey of the Dormition. Deze modern uitziende kerk is in 1910 door de Duitse benedictijnen gebouwd. Op deze plaats zou Maria haar aardse bestaan beëindigd hebben. De crypte onder de kerk is aan haar gewijd. De crypte is voorzien van talrijke mooie mozaïeken. Naast de kerk bevindt zich de locatie van het laatste avondmaal. Op de plek is nu een kerk gebouwd. De ruimte staat vol toeristen. Verschillende gidsen proberen elkaar met hun uitleg te overstijgen. Jammer van zo’n bijzondere locatie. Ik ga weer naar buiten en wandel door de Oost-gate de oude binnenstad van Jeruzalem in. Ik wandel door de smalle straatjes van het Joodse kwartier. Een oude mozaïeken afbeelding toont hoe de stad er vroeger uitgezien moest hebben. De stad kende in de tijd van de Romeinen twee hoofdwegen. Tussen de pilaren van deze overdekte Cardo straten werd handel gedreven. Tegenwoordig zijn vooral toeristen winkeltjes gevestigd in her gerestaureerde stuk van de Cardo. Ik wandel wat door de oude smalle straatjes. Ik zie enkele Orthodoxe joden onverschrokken door de starten lopen. Wat zouden zij denken van al die toeristen hier? Zij lijken er immuun voor te zijn. In een haastige draf lopen ze zonder op te kijken langs mij heen. Bij een wisselkantoor wissel ik euro's voor Shekels.

Israel - De Olijfberg is een populaire begraafplaats voor de Joden. God zou hiervandaan de overledenen tot leven wekken aan het einde der tijden.

Ik was door mijn lokale geld heen. Het blijkt voor Dafne lastig om de groep in de gaten te houden in de smalle straatjes. Keer op keer moet ze de groep tellen om te kijken of iedereen er nog is. Voor de zekerheid heeft ze iedereen een kaartje gegeven met haar telefoonnummer. Loop maar in een winkel in en vraag of ze mij bellen, adviseert zij iedereen, mocht je de groep kwijt zijn. Met de hele groep compleet kom ik aan bij een lunchrestaurant. Op het dakterras bestel ik een shoarma broodje. Na de lunch vervolg ik mijn tocht door Jeruzalem en loop ik naar de Heilige Grafkerk. De indrukwekkende kerk is gebouwd op de plek waar Jezus aan het kruis genageld is op de berg Golgotha. Ook het nabijgelegen graf maakt tegenwoordig deel uit van deze kerk. Bij het kruis kun je de steen aanraken waar het kruis gestaan heeft. Ik moet flink door mijn knieën om in een kleine opening te kruipen. Ik steek mijn hand door een ronde opening om de steen aan te raken. Ook de steen waar Jezus op gebalsemd is, is een ware bedevaartsplek. Ik zie verschillende pelgrims de steen kussen. Voor de tombe waar Jezus begraven is geweest en na drie dagen opgestaan is, staat een lange rij wachtenden. Beetje bij beetje worden mensen toegelaten. Veel schot zit er niet in. Het kost te veel tijd om hier in de rij te gaan staan. Ik verlaat de kerk weer. Vanaf de Heilige Grafkerk volg ik de lijdensweg van Jezus in tegenovergestelde richting. Dit is min of meer de weg die Jezus afgelegd heeft met zijn kruis op zijn nek. Terwijl ik door de smalle straatjes loop, komt een processie mij tegemoet.

Israel - De locatie onder de Grafkerk waar destijds het kruis gestaan zou hebben

Een stoet mensen voorafgegaan door geestelijken. Met een geluidsinstallatie laten zij hun gebeden horen aan de volgers. Aan het einde van de lijdensweg kom ik bij de klaagmuur. De klaagmuur ligt tegen de westzijde van de tempelberg. Hier beklaagden de Joden zich dat de hun tempel op de berg volledig verwoest is. Nog altijd beschouwen de Orthodoxe Joden deze plek als de meest heilige plek. Bij het betreden van de klaagmuur krijg ik een keppeltje. Het is volgens de Joodse traditie verplicht om hoofdbedekking te dragen voor mannen. Terwijl ik de muur nader zie ik verschillende Orthodoxe joden biddend tegen de muur staan. Ik loop de Wilson’s Arch in aan de zijkant. Een oude overdekte ruimte aan de noordzijde van de Klaagmuur. Ook hier wordt volop gebeden tegen de muur.

Israel - De Klaagmuur is de heilige plaats voor de Orthodoxe Joden om te bidden

Een bijzondere ervaring om hier te zijn en een bijzondere afsluiting van mijn bezoek aan Jeruzalem. Het is inmiddels aan het einde van de middag en Viraz brengt mij terug naar mijn hotel in Bethlehem. ‘s Avonds na het eten wacht nog een verrassing. Om tien uur ’s avonds staat de manager van het hotel aan mijn kamer. Hij vraagt of ik morgen van kamer wil wisselen. Het blijkt dat ik nu in een gedeelte van een ander hotel verblijf. Ik ben hier absoluut niet blij mee, maar lijk weinig keuze te hebben. Vervelend dat de reisleidster nu in Jeruzalem zit. Er zit niets anders op dan morgenochtend de koffer weer te pakken.



Opgraving KafarnaümDe ruïnes van Kafarnaüm waar Jezus gewoond heeft aan het meer van Galilea
Rotskoepel JeruzalemDe Rotskoepelmoskee is een islamitische schrijn op de Tempelberg in Jeruzalem
Mozaïek plafondEen mozaïek in de crypte van de Abbey of the Dormition
Dormition AbbeyOp de plaats van de kerk zou Maria haar aardse bestaan beëindigd hebben